Delavnice priznanega lutkarja Nevilla Tranterja

Avtor: Mini teater

Vabljeni na štiridnevne delavnice Mini teatra za profesionalne lutkarje in igralce.


foto Arhiv Mini teater

Delavnice bodo potekale od 27. do 30. novembra, ob zaključku pa bo sledil tudi za udeležence brezplačen ogled predstave Punch in Judy v Afganistanu gledališča Stuffed Puppet Nevilla Tranterja. Zaradi profesionalnosti izvedbe je število udeležencev omejeno, zato priporočamo čim prejšnjo oddajo prijave.

Lokacija: Mini teater, Križevniška 1, Ljubljana, Slovenija
Trajanje: 27. do 30.11.2012 (27. do 29.11.2012: od 10.00 do 18.00; 30.11.2102: od 10.00 do 13.00 in brezplačen ogled predstave Punch in Judy v Afganistanu ob 20.00)
Največje število udeležencev: 16
Kotizacija: Končni znesek 120 €
Študentom in svobodnim umetnikom na področju kulture bomo obiskovanje omogočili po znižani ceni 50 €
Prijave sprejemamo na info@mini-teater.si ali 031 314 414

O DELAVNICI - MOČ LUTK


POSEBNO POZORNOST BOMO POSVETILI:


O GLEDALIŠČU STUFFED PUPPET IN NEVILLU TRANTERJU
Neville Tranter (1955, Toowoomba, Avstralija) je gledališki študij zaključil leta 1976, skupaj z ameriškim režiserjem Robertom Gistom v Queenslandu leta 1976 ter obenem delal tudi z  gledališčem Billbar Puppet. Istega leta je osnoval tudi gledališče Stuffed Puppet. Po sodelovanju Stuffed Puppet Theatre na Festival bedakov (Festival of Fools) v Amsterdamu leta 1978, se je Neville Tranter preselil na Nizozemsko, kjer je njegovo vizualno in emocionalno lutkovo gledališče za odrasle prešlo v svojo današnjo obliko. V svojem brutalnem, neusmiljenem in poetičnem načinu občinstvo sooča z njhovimi strahovi in sanjami, potrebami in željami, ki jih običajno poosebljajo gvoreče lutke naravne velikosti. S kombinacijo minimalne scenografije in izbrane glasbe, osvetlitve in zvoka ter najstarejše in najmodernejše gledališke opreme obenem, Neville Tranter vzbuja podobe, ki jih občinstvo še dolgo ne pozabi. Sam na odru, le s svojimi lutkami in nekaj pomočniki v zakulisju. Njegova kombinacija preudarnega humorja, smrtne resnosti in mojstrskega lutkarstva je spreobrnila mnoge, ki so bili vse do tedaj prepričani, da jih lutkarstvo ne more ponuditi ničesar.

***
Delavnica Nevilla Tranterja v Mini teatru poteka v okviru Projekta mednarodnega sodelovanja Lutkovna nomadska akademija III. Osnovni cilj projekta je sodelovanje najboljših mojstrov lutkarstva iz Estonije, Hrvaške, Belgije, Slovaške in Slovenije  z mladimi umetniki iz Srbije, Bosne in Hercegovine in Madžarske. Želimo, da mladi umetniki iz vseh držav partneric prinesejo nove izkušnje na področje lutkarstva in tako skupaj z njimi oblikujemo prestave z novimi tehnologijami kot so virtualna lutka in 3D tehnika. Želimo, da  bo projekt vključeval najboljše umetnike iz vseh 8 sodelujočih držav, z izmenjavo mednarodnih izkušenj pa bomo dosegli odlične rezultate in na področje lutkarstva vpeljali nove tehnologije. V projekt bomo vključili tudi nekaj aktivnosti, s katerimi bomo v letu 2012 poudarili Evropsko leto aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti. Rezultati projekta bodo prinesli večjo mobilnost umetnikov in njihovih rezultatov dela, tako delavnic in predavanj kot predstav. Projekt bo potekal od 01.05.2012 do 30.04.2014.

Koordinator: Mini teater, Ljubljana (Slovenija)
Soorganizatorji projekta: UO Novo Kazalište (Zagreb, Hrvaška) Figurentheater Vlinders & C°(Beveren, Belgija), Teatro Neline (Budmerice, Slovaška), Estonian state Puppet theatre (Tallinn, Estonija), Maladype Szinhaz (Budimpešta, Madžarska), Pozorište lutaka (Mostar, Bosna in Hercegovina), Otvoreni univerzitet (Subotica, Srbija).

Izvedba projekta je sofinancirana s strani Evropske komisije, program Kultura (2007-2013). Vsebina komunikacije je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/delavnice-priznanega-lutkarja-nevilla-tranterja