Premiera Pandurjeve Medeje danes tudi v Zagrebu

Avtor: STA

Evripidova drama Medeja v režiji Tomaža Pandurja bo danes odprla novo gledališko sezono v Hrvaškem narodnem gledališču (HNK) v Zagrebu. Gre za zagrebško premiero predstave, ki je svetovno premiero doživela v sklopu letošnjih dubrovniških poletnih iger, septembra pa je bila uprizorjena tudi na 60. Festivalu Ljubljana v Križankah.


Foto: Aljoša Rebolj / Studio BOMBA

Zahvaljujoč prevodu hrvaške dramaturginje Lade Kaštelan je Evripid tudi po 3000 letih spregovoril v jeziku, za katerega bi lahko dejali, da ga je spisal danes ali jutri, je dejal Pandur na sredini novinarski konferenci v Zagrebu. Pandur je pohvalil tudi ansambel HNK, ki ustreza duhu časa in je igralsko brezhiben.

Spomnil je, da je Evripidov opis stanja duha izhodišče predstave, v kateri govorijo o pregnanstvu, nasilju nad posameznikom, položaju umetnika v družbi ter resnici o nas in svetu. "Gre za izhodišče iz katerega bi se moralo razvijati vsako sodobno gledališče," je izjavil Pandur.

Poudaril je, da so v predstavi prvič v zgodovini Medejine otroke predstavili kot odrasle moške ter da se ukvarjajo tudi z novimi ravnmi podzavesti in nadzavesti Medeje.

Osrednjo vlogo igra znana zagrebška igralka Alma Prica, ki je posebej poudarila izkušnje iz Ljubljane, kjer si je predstavo, kljub slabim vremenskim razmeram, ogledalo 3500 ljudi.

Pandurjeva Medeja je koprodukcija Drame zagrebškega HNK, Dubrovniških poletnih iger in Pandur.Theaters. Dramaturginja je Livija Pandur, scenografijo je pripravila hrvaška oblikovalska skupina Numen, glasbo pa Boris Benko in Primož Hladnik iz dua Silence.

Kot so še izpostavili na novinarsko konferenci, obstaja interes, da bi Medejo po Zagrebu igrali v drugih hrvaških mestih, zagrebško premiero pa bodo obiskali tudi producenti iz tujine. Pandur bi namreč rad, da bi predstava obiskala svet.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/premiera-pandurjeve-medeje-danes-tudi-v-zagrebu