Mesto žensk letos na temo staranja

Avtor: STA

Dogajanje v Ljubljani bo med 4. in 13. oktobrom razgibal mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk. Teme že 18. izdaje, ki je Staranje, se bodo lotile umetnice vseh generacij, s poudarkom na umetnicah starejše generacije, in o njej razmišljale z družbenega, političnega in ekonomskega vidika.


The Moment I Saw You I Knew I Could Love You / foto Hugo Glendinning

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci dejala programska vodja Mesta žensk Mara Vujić, je bila ta tema doslej precej zanemarjena tudi znotraj feministične teorije in prakse. Letošnji izbor pa sovpada še z letošnjim evropskim letom aktivnega staranja in medgeneracijskega sodelovanja. Tema je zelo aktualna, je poudarila in dodala, da želijo znotraj nje raziskati asimetrijo med spoloma.

Da dajo pri izboru umetnic prednost tistim starejše in srednje generacije, so se odločili, ker kažejo te večjo senzibilnost do teme staranja, saj jo same doživljajo. Na festivalu bo mogoče videti od intimnih zgodb posameznic do angažiranih poskusov reflektiranja te teme, je poudarila Vujićeva.

Festival bo odprla mednarodna skupinska razstava Zrcalo časa v galeriji Škuc. V nekaterih delih bo v središče pozornosti umeščeno žensko telo, podvrženo nenehnim fizičnim in fiziološkim spremembam, ki se dotikajo intimnega preizpraševanja lastnega odnosa do telesa, njegovih domnevnih pomanjkljivosti in napak, kot tudi fenomena staranja in minljivosti življenja. Vujićeva je izpostavila še razstavo Ane Alvarez Errecalde v galeriji Vžigalica. More Store gledalca vabi, da se dobesedno in v prenesenem pomenu postavi v kožo nekoga drugega.

Na področju uprizoritvenih umetnosti velja omeniti delo britanske umetnice Julie Bardsley - meta DRUŽINA. Gre za delo v nastajanju, ki obstaja v različnih izvedbah in z vsako novo lokacijo in novo skupino udeležencev doživi novo rojstvo, piše v programski knjižici. Vujićeva je izpostavila tudi delavnico z Mario Hassabi, ki bo namenjena tako performerjem kot plesalcem.

Dionisi Theatre Company iz Italije bo na festivalu uprizorilo predstavo Pasje noči, mozaik podob v obliki stand-upa komedije, ekshibicionizma, videa, drame, satire in tragedije, britanska skupina Curious pa se bo predstavila s performansom z naslovom V hipu, ko sem te zagledala, sem vedela, da te lahko ljubim.

Marija Mojca Pungerčar bo v sklopu festivala vodila delavnici Cvetje v jeseni in Socialdress, Barbara Kapelj Osredkar bo sodelovala z dokumentarno predstavo Draga Duša, Leja Jurišić in Teja Reba pa bosta uprizorili performans Zagovor na zofi, ki bo tokrat posvečen trem članicam punk skupine Pussy Riot.

Filmski program so pripravili v sodelovanju s Cankarjevim domom in Kinodvorom. Po besedah Simona Popka, ki je opravil izbor filmov, je tematika staranja najpogostejša v svetu dokumentarnega filma, zato tudi večina festivalskega programa temelji na dokumentarcih. Odprl ga bo film Sarah Polley Daleč od nje. Med filmi, ki jih bodo prikazali, je tudi Babice revolucije Petre Seliškar. V sklopu Kinobalona pa bodo prikazali dokumentarec Otroci z gore Napf Alice Schmid, ki je s kamero leto dni živela med otroki in uspela portretirala pravi švicarski "divji zahod", piše v programski knjižici.

Glasbeni program pa bo ponudil zvočni performans Marine Rosenfeld v CUK Kino Šiška, poimenovan Teenage Lontano. S področja performansa organizatorji izpostavljajo Ester Ferrer iz Španije, s Hrvaške pa prihaja Vlasta Delimar z instalacijo s fotografijami Pripravljanje za starost.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mesto-zensk-letos-na-temo-staranja