Operno sezono začenja Verdijev Rigoletto

Avtor: SNG MB

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 28. septembra 2012, premierno uprizorila opero Giuseppeja Verdija Rigoletto pod taktirko Benjamina Pionnierja in v režiji Dietra Kaegia. Na premieri bodo nastopili Marcel Vanaud k. g. v naslovni vlogi, Armaldo Kllogjeri k. g. kot Vojvoda Mantovanski in Bernarda Bobro k. g. v vlogi Gilde ter solisti, zbor in orkester Opere SNG Maribor.


Verdi je z Rigolettom, svojo 17. opero (melodramo v treh dejanjih in štirih slikah), dosegel prvi vrhunec v svojem umetniškem ustvarjanju. Ko je leta 1850 dobil naročilo, naj napiše novo opero za beneško operno hišo La Fenice, je naletel na igro Le roi s’amuse (Kralj se zabava ali tudi Kraljev norec) Victorja Hugoja. Že od samega začetka se je Verdi zavedal tveganja pri uprizoritvi opere, ki se je kasneje preimenovala v Rigoletto (iz francoske besede rigolo, kar pomeni smešen), originalno Hugojevo zgodbo pa je bil prisiljen spremeniti do te mere, da ni užalil nobenega takrat živečega visokega plemiča ali njihovih potomcev, ki bi nastopali v operi.

Kljub boju s cenzuro je bila praizvedba Rigoletta popolno zmagoslavje, še posebej sta izstopali dramatični sceni na koncu drugega in tretjega dejanja ter cinična arija Vojvode "La donna è mobile", ki so si jo na beneških ulicah požvižgavali že naslednje jutro. Nenavadno sofisticirana muzikalnost, poglobljena dramatičnost oziroma tragičnost in tako rekoč ljudska spevnost te Verdijeve opere, ki se udejanja v močnih dramskih konstelacijah, so najočitnejši razlogi za njeno izredno priljubljenost, ki ne pojenja tudi po več kot 160 letih po njeni praizvedbi.

V Mariboru so Rigoletta doslej uprizorili že enajstkrat. O novi, dvanajsti uprizoritvi pa je režiser Dieter Kaegi dejal: »S scenografom in kostumografom Williamom Orlandijem sva hotela ustvariti nekaj drugačnega in poskušala poiskati sodoben pristop k Rigolettu. V operi smo uporabili svež in drugačen pristop, nič pa ni v protislovju z Viktorjem Hugojem, Verdijem in libretom kot takim. Vedno, ko ustvarjam posodobljene produkcije, lahko opazite, da pevci igrajo bolj svobodno in naravno, če se ne morejo skriti za zgodovinskimi kostumi. V ta namen postanejo predstave bolj žive, opera pa bolj sodobna in manj zgodovinska.«

V Rigolettu bo na mariborskih odrskih deskah prvič nastopila sopranistka Bernarda Bobro, ki je januarja letos navdušila svetovni operni svet v vlogi Violete (La Traviata) v svetovno znani operni hiši Royal Opera v Covent Gardnu v Londonu.

Scenograf in kostumograf je William Orlandi, oblikovalec luči Roberto Venturi. Rigoletto bo 2., 3., 4., 5. in 6. oktobra dirigiral Simon Robinson. V drugi zasedbi glavnih junakov 3. in 5. oktobra nastopajo Elia Fabbian k. g., Petya lvanova in Martin Sušnik. V drugih vlogah boste slišali Slavka Sekulića, lreno Petkovo, Valentina Pivovarova, Mojco Potrč, Dušana Topolovca, Jakija Jurgca, Alfonza Kodriča, Valentino Čuden, Bojana Hintereggerja in Terezijo Potočnik. Rigoletto bo po petkovi premieri na sporedu še 30. septembra, 2., 3., 4., 5. in 6. oktobra ter 4., 6. in 8. decembra 2012.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/operno-sezono-zacenja-verdijev-rigoletto