Utrinki sonoričnih umetnosti z Vodnikove domačije med ljudi

Avtor: STA

Ljubljana je dobila Center sonoričnih umetnosti Vodnikova domačija. Umetniška vodja Hanna Preuss je ob včerajšnjem odprtju dejala, da so vodila centra predvsem strast, upanje v prihodnost ter delo. Program centra, ki bo po njeno zelo bogat in raznolik, je zasnovan za pet let, nagovarja pa obiskovalce vseh starosti in umetniških okusov.


Preussova na področju sonoričnih umetnosti deluje že več let, a kljub temu še vedno opaža nekakšno zadržanost ljudi do sonoričnega gledališča. "Res je, da smo doslej po večini predstave uprizarjali v tujini, zato ker nismo imeli strehe nad glavo. Sedaj pa jo imamo in mislim, da bo na Vodnikovi domačiji vsakdo lahko našel utrinek zase, ki ga bo potolažil," je še povedala.

Predsednik republike Danilo Türk je v svojem nagovoru dejal, da je nocoj, ob ogledu predpremiere sonorične invokacije Vrnivec Preussove, Jake Šimenca in Luke Umeka, doživel popolnoma novo umetniško izkušnjo. Spomnil se je na pojem "gesamtkunstwerk", na umetniško delo, ki na zanimiv, nov način povezuje raznovrstne tehnike in vsebine, zvok in podobo, tridimenzionalni prostor in uporabo novih tehnologij na načine, ki jih mora uporabnik umetnosti še premisliti, ponotranjiti in naposled razumeti.

"Verjamem, da je v tem pristopu k umetnosti nekaj zelo pomembnega. Namreč to, da nam kaže, kako je umetnost neskončna in kako nas bo vodila naprej. To pa za nas v Sloveniji ni nepomembno, saj živimo v času, v katerem se kopičijo redukcionistična pojmovanja ne zgolj umetnosti temveč tudi ekonomije in eksistence. In zato verjamem, da je izjemno pomembno, da umetnost pokaže alternative in pove vsem nam, da je življenje veliko bogatejše od tistega, kar se nam vsiljuje v vsakdanu in v tem, kar razumemo kot pomanjkanje kraljestva svobode. Umetnost je kraljestvo svobode in nocojšnja prireditev je to tudi pokazala," je menil.

Ljubljanski župan Zoran Janković je priznal, da si ob ogledu predpremiere ne zna dobro pojasniti, kaj je videl, a zdelo se mu je, da gre za svetle zvezde: "Tiste zvezde, ki predstavljajo bodočnost Slovenije. Iz teme prihaja svetloba in z njo mnogo novih idej in novih projektov." Dodal je, da je bil današnji dan za Ljubljano poseben, saj ga je zaznamoval poklon kulturi.

Kaj sploh je sonorično gledališče je zbranim pojasnil literarni zgodovinar, dramaturg in teatrolog Krištof Jacek Kozak. "Glasba kot glasba je na koncertih ali kje drugje strukturirana, v primeru sonoričnega gledališča pa govorimo o zvoku, ki je še pred strukturiranim, celo pred racionalnim. Zbuja asociativne, domišljijske pokrajine, vodi in vabi nas, da vstopamo nekam, kamor doslej še nismo mogli," je poudaril.

Otvoritveno dogajanje na Vodnikovi domačiji je z udarcem na triangel uvedel predsednik Türk. Lesene mojstrovine je na ogled postavil akademski slikar Jože Slak Đoka, večer pa so s svojimi deli med drugimi sooblikovali še francoski videograf Guillaume Cailleau, snovalec zvočnih podob Felix Andriessens, kiparka Lučka Koščak ter režiserka in pisateljica Hanna Slak, kipar Stipe Miličić in slikarka Verena Novak ter fotografinja Nada Žgank in oblikovalec Jaro Jelovac. Vrhunec pa je bila premiera sonorične invokacije Vrnivec.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/utrinki-sonoricnih-umetnosti-z-vodnikove-domacije-med-ljudi