V CD premierno Gluckova komična enodejanka Ogoljufani sodnik

Avtor: STA

V Kosoveli dvorani Cankarjevega doma (CD) je bila včeraj premiera komorne opere Ogoljufani sodnik Cristopha Willibalda Glucka. Predstava je nastala v koprodukciji CD in Slovenskega komornega glasbenega gledališča, pod režijo se je podpisala Yulia Roschina. Uprizorjena je v slovenskem jeziku ob klavirski spremljavi.


foto Arhiv Cankarjev dom

Ogoljufani sodnik je komična opera v enem dejanju in ena od dvanajstih komičnih oper, ki jih je Gluck napisal med svojim delovanjem na Dunaju. Libreto v francoskem jeziku je prispeval Pierre Rene Lemonnier. Krstna uprizoritev v Burgtheatru na Dunaju leta 1761 je doživela velik uspeh, zato so libreto kmalu prevedli v nemščino, opera pa je doživela veliko ponovitev po opernih hišah v Nemčiji.

Zgodba je postavljena v predrevolucionarni Pariz druge polovice 18. stoletja in na humoren način prikazuje razmerja med razredi; utrujen in naveličan višji sloj, ki si dolgčas preganja v iskanju raznovrstnih užitkov, vzpenjajoč se srednji sloj in brezpravni nižji sloj, ki se lahko le s svojo zvijačnostjo zoperstavi gospodi. Preteklost ponovno zaživi v sedanjosti, razplet dogajanja pa bistroumno napoveduje družbene spremembe bližnje prihodnosti, so o predstavi zapisali v CD.

Ustvarjalke - ob režiserki so predstavo oblikovale še Eva Hribernik (dramaturgija), Tinka Leskovšek (scenografija) in Mateja Čibej (kostumografija) - se v uprizoritvi sprašujejo, komu lahko še zaupamo, če ravno tisti, ki naj bi se borili za pravico, izgubljajo moralne vrednote. Svojo pozornost so usmerile na tipizacijo likov in odnose med njimi, ki so polni čustvenega vznemirjenja in se v svoji dramatičnosti dotikajo skrajnosti.

Libreto in dialoge je prevedel Henrik Neubauer, za klavirjem bo Margareta Weiss. Peli bodo Klemen Torkar, Irena Yebuah Tiran, Barbara Sorč in drugi. Predstavo si bo mogoče ogledati še 30. septembra ter 24., 26. in 27. oktobra.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-cd-premierno-gluckova-komicna-enodejanka-ogoljufani-sodnik