Vili Ravnjak: Potovanje v Rim (Caravaggio)

Avtor: Drama SNG Maribor

Potovanje v Rim (1988) je dramska freska o življenju in delu velikega italijanskega slikarja Michelangela Merisija da Caravaggia.

Biografski elementi predstavljajo zunanji okvir dogajanja, ki poteka v različnih, med seboj prepletajočih se prostorih in časih – čas Caravaggiovega življenja v Rimu med letoma 1600 in 1610 naključno sovpada s političnimi in vojaškimi dogodki v poznih osemdesetih letih 20.
stoletja ter z gledališkim in erotičnim dogajanjem v nočnem klubu Orlando Furioso. Dogajanje poteka na podoben način kot sanje; sestavlja se kot dramska simfonija različnih tem in variacij, zbranih okrog treh vzporedno potekajočih ljubezenskih zgodb Caravaggia in njegovih slikarskih modelov. Potovanje v Rim bi lahko označili kot gledališki esej o lepoti in ljubezni, spolnosti in umetnosti. Ali kakor situacijo povzema eden glavnih likov: »Lepota je v očeh občudovalca, ljubezen v tistem, ki ljubi.«

Ravnjakovo besedilo Potovanje v Rim, s podnaslovom Drama o Caravaggiu, bo kot postdramski gledališki projekt na oder Stare dvorane postavil eden najboljših slovenskih režiserjev mlajše srednje generacije Sebastijan Horvat.

Režija: Sebastijan Horvat

PREMIERA drame bo v petek, 9. oktobra 2009 ob 20.00 uri v Drami SNG Maribor (Stara dvorana)


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/vili-ravnjak-potovanje-v-rim-caravaggio