V CD tudi letos pripravili pester kulturno-vzgojni program

Avtor: STA

V Cankarjevem domu (CD) se strinjajo, da je prav kultura tista, ki lahko v kriznih časih tako starejšim kot mladim pomaga lažje prebroditi vsakdan. Tudi letos so za otoke in mlade za prihajajoče šolsko leto pripravili pester in raznolik kulturno-vzgojni program, ki jih bo popeljal v svet scenskih umetnosti, glasbe ter filma.


Foto Peter Uhan

Med novostmi v gledališki ponudbi bo letos predstava Desetka, ki je nastala po istoimenskem romanu Cvetke Bevc v režiji Saške Rakef in produkciji Arsema. Predstava tematizira številne probleme, s katerimi se srečujejo najstniki, od iskanja identitete do prvih ljubezni in odkrivanja spolnosti. Bevčeva, ki v predstavi tudi nastopa, je na včerajšnji predstavitvi programa povedala, da je premieri predstave pred letom in pol v Novem mestu sledilo nekaj ponovitev po srednjih šolah, ki so bile zelo dobro sprejete.

Tiste, ki želijo več izvedeti tako o glasbi kot o svetu, bo navdušila nova glasbeno-gledališka ura Boštjana Gombača in Ivane Djilas z naslovom Posluh! Recikliramo. Koprodukcija CD in Društva Familija na sproščen način odpira aktualno temo reciklaže, hkrati pa problematizira tudi kopičenje smeti, potrošništvo in to, kaj ljudje počnemo s svojimi telesi, z vodo in zrakom, je povzel Gombač. Tako scena kot glasbila, na katera poleg Gombača igrata še Žiga Golob in Blaž Celarec, so iz recikliranih materialov. Songe za predstavo je napisal igralec Branko Završan, ki je pomagal tudi pri izdelavi glasbil.

Kot je spomnila vodja kulturno-vzgojnega programa CD Barbara Rogelj, je bila velika uspešnica gledališkega programa predstava Dogaja!, ki se ukvarja z iskanjem identitete in so jo tudi letos uvrstili v gledališki program. Tomaž Lapajne Dekleva, ki v predstavi nastopa, pa je napovedal še eno letošnjo novost - sodobno klovnovsko predstavo Tok-tok! v produkciji Teatra Narobov. To je predstava o ljubezenskem razmerju in vseh njegovih stopnjah.

Med uspešnicami iz minulih sezon so v naboru kulturnih prireditev za mlade v prihodnjem letu še predstave Martin in Gregor ali od junaka do bedaka po besedilu Frana Levstika in v režiji Matjaža Latina, Marko repa in skače v produkciji Ph RED, v kateri kot poseben gost nastopi raper Trkaj, ter Tri Sneguljčice po zasnovi, scenariju in v režiji Barbare Hieng Samobor.

V CD bodo ponovno pripravili že tradicionalni Kulturni bazar, svoj prostor bodo mladi dobili tudi na knjižnem sejmu, poskrbljeno pa bo tudi za ustvarjalnice. Kot je še dejala Rogljeva, opažajo, da med mladimi zadnja leta na veljavi pridobiva pripovedovalski festival Pravljice danes, ki bo na sporedu marca 2013. Prav tako so že stekle priprave na aprilski festival sodobnih umetnosti mladih Transgeneracije, na katerega bodo lahko mentorji svoje učence prijavili od srede decembra dalje.

Za mlade ljubitelje kulture različnih starostnih skupin so v CD pripravili tri abonmaje: Moj prvi abonma, D best abonma in Ta hud abonma. Tisti, ki jim je bliže film, si bodo lahko ogledali nabor, ki bo ponujen v sklopu abonmaja Liffe po Liffu, ali pa si privoščili filmski abonma za dijake, študente in starejše Dokumenti časa. Redni vpisi abonmajev so se začeli nedavno, potekajo pa do oktobra.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-cd-tudi-letos-pripravili-pester-kulturno-vzgojni-program