Frljićeva Dantonova smrt najboljša predstava Dubrovniških poletnih iger

Avtor: STA

Hrvaški gledališki režiser Oliver Frljić je v nedeljo zvečer v Dubrovniku prejel nagrado orlando, ki jo je hrvaška radio-televizija podelila za umetniške dosežke v sklopu Dubrovniških poletnih iger. Frljić je nagrado prejel za predstavo Dantonova smrt Georga Büchnerja, ki so jo konec avgusta premierno izvedli v Dubrovniku.


foto Arhiv Maska

Vedno provokativni Frljić je nagrado prejel za sodobno interpretacijo Büchnerjeve drame o francoski revoluciji. Po mnenju strokovne žirije je Frljić dokazal, da velika dramska dela niso le muzejski primerki, temveč spodbuda za žive razmisleke o problemih sodobnega človeka.

Frljić je dramo preoblikoval v ostri esej o razočaranju, ki sledi revolucionarnem zanosu, še piše v obrazložitvi nagrade, ki so jo podelili v dubrovniški palači Sponza.

V medijih je predstava odmevala tudi zaradi prepovedi veterinarske inšpekcije, da bi na odru na giljotini ubili kokoš.

Orlanda za glasbene dosežke si je prislužil švicarsko-francosko-hrvaški Pihalni kvintet Les Vents Francais.

Hrvaška radio-televizija v Dubrovniku nagrade orlando že 37 let podeljuje za največje festivalske dramske in glasbene dosežke.

Letošnji festival so v soboto sklenili slovenski filharmoniki, ki so nastopili skupaj z velikimi zvezdami, Invo Mulo in Leom Nuccijem.

Poleg Frljićeve predstave je premiero na letošnjih igrah imel tudi režiser Tomaž Pandur, ki je na oder postavil Evripidovo Medejo. Hrvaška gledališka kritika je bila glede predstave zelo deljena.

Medtem ko je Jutarnji list ocenil, da gre za neprepričljivo predstavo, ki nima veliko skupnega z Evripidovo grško tragedijo in je na meji kiča, je Večernji list zapisal, da gre za "prvorazredni umetniški dogodek", v katerem je "slovenski gledališki mag" namenoma zavrnil verzno obliko ter ustvaril odlično sodobno predstavo o emancipaciji.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/frljiceva-dantonova-smrt-najboljsa-predstava-dubrovniskih-poletnih-iger