Nina Fajdiga, Jasmina Križaj &Tina Valentan: SUGAR RUSH

Avtor: Zavod EMANAT

Sugar Rush predstavo v nastajanju so ustvarjalci prvič javno predstavili 25. aprila 2009 na festivalu Platforma mladih ustvarjalcev v Mariboru, nizozemsko premiero je predstava doživela 17., 18. in 19. junija v gledališču Melkweg v Amsterdamu, v Sloveniji pa je bila prvič prikazana 12. septembra na plesnem festivalu Nagib v Mariboru.

Sugar Rush je projekt, ki skozi gib in glasbo vzbuja neznosno sladkobo skupnosti – spomin raja, ki ni nikoli zares obstajal, a je vendar za vedno izgubljen. 

Čeprav se predstava Sugar Rush v svoji izhodiščni nameri sklicuje na zbir nenatančnih in osebnih reminiscenc na Jugoslavijo, na državo, ki je bila v zadnjem desetletju prejšnjega stoletja nasilno izbrisana z evropskega zemljevida, pa predstava ne poskuša podati političnega oziroma kritičnega pogleda na to temo. Plesalki in ustvarjalke (vsaka na svoj način in vse skupaj) se raje z nostalgijo vračajo v čas njihovega otroštva z namenom, da bi ga očistile in ga pretopile v neposreden občutek neracionalne radosti, ki se bo neposredno dotaknila gledalcev ne glede na njihovo osebno oziroma nacionalno zgodovino.

Skozi brezsramno “naivnost”, ki se izrazi kot neustavljiva in obsesivna želja po tem, da se izplešejo iz časa samega, nas Tina, Nina in Jasmina povabijo, da ponovno premislimo pomen skupnosti oziroma skupnega užitka, ki presega osebne spomine ali kolektivno zgodovino, četudi bi to zahtevalo radikalno gesto “odgoditve nezaupanja”.

"Tam mi je zares všeč. Ker je vse popolno in super in zelo zelo dobro. Vse je lepo, ker smo lahko taki ali pa drugačni in debeli, lahko smo pa tudi suhceni in nam je vseeno. Zakaj bi se morali ukvarjati s tem, kdo smo in kaj smo? Tam je tudi dosti sonca, pa luna in zvezde. A je tam tudi noč, in dan? In svetloba in morje in zajčki? A so tam tudi zajčki? Ker zajčki zelo radi seksajo. A se reproducirajo tam? Ja, mislim, da se." (utrinek z vaj)

Koreografija: Nina Fajdiga, Jasmina Križaj in Tina Valentan
Izvedba: Nina Fajdiga, Jasmina Križaj, Jernej Jurc in Tian Rotteveel
Glasba: Jernej Jurc in Tian Rotteveel
Dramaturgija: Igor Dobričić
Svetovalec: David Zambrano
Oblikovanje svetlobe: Ellen Knops, Petyr Veenstra
Kostumografija: Urška Recer
Oblikovanje: Peter Auguštiner

Produkcija: Zavod EMANAT v sodelovanju z ekipo Sugar Rush
Izvršna produkcija: Petra Hazabent
Projektna koordinacija: Sabina Potočki (Emanat)
Partnerji: La Caldera Barcelona, Melkweg Theater Amsterdam, Plesna izba Maribor in Veleposlaništvo kraljevine Nizozemske

PREMIERA: 8. oktobra ob 18.00 in 21.00‏ uri.

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nina-fajdiga-jasmina-kri%C5%BEaj-tina-valentan-sugar-rush