V Mariboru kmalu premiera moralne in socialne drame Guernica Continuum

Avtor: STA

V dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v soboto premiera gledališke predstave Guernica Continuum. Pretresljiva moralna in socialna drama je delo koreografinje Maye Milenovic Workman, avtorja glasbe sta jazz legendi Matthew Garrison in Reggie Workman.


foto Janez Klenovšek

Predstava je nadaljevanje istoimenskega filma, ki je bil premierno prikazan 10. junija v New Yorku. "Usoda teh dveh karakterjev, ki sem ju predstavila v filmu, se kotali naprej v predstavi. Zgodba gre dalje in ravno zato naslov Guernica Continuum," je povedala režiserka, koreografinja in avtorica zgodbe Maya Milenovic Workman, ki je tudi sama razpeta med Mariborom in New Yorkom.

Vse skupaj si je zastavila kot dolgoročen projekt, zato naj bi se gledališka različica kasneje nadaljevala v naslednji film v New Yorku. Po sobotni premieri ob 19. uri bo predstava na sporedu še v nedeljo ob 14.00 in 19.30 ter v ponedeljek ob 19. uri.

Guernica Continuum je po navedbah avtorice pretresljiva moralna in socialna drama fizičnega gledališča, ki prikazuje številne interpretacije vedenja in medosebnih odnosov in si zastavlja kompleksna vprašanja o medsebojni odgovornosti. Zgodba temelji na umetniškem delu španskega slikarja Pabla Picassa iz leta 1937, ki ponazarja tragedijo vojne.

Na odru sledimo Bahii, ki namerno zapusti ječo, medtem ko Tom, njen partner iz filma, zdaj predstavlja nevidno roko kontrole, ki preko Bahie prikrito diktira ljudem, naj mu sledijo in ne nasprotujejo.

V predstavi bodo nastopili Katja Legin, Mojca Kasjak, Ayana Workman, Simon Šerbinek, Žan Jović, Žan Tetičkovič in Maša Godina. Med njimi sta fant na invalidskem vozičku in dekle s cerebralno paralizo, s čimer Milenovic Workmanova nadaljuje svoje delo z ljudmi s posebnimi potrebami, s katerim se je mariborskemu občinstvu predstavila že lani s predstavo Slišim z očmi.

Kot je dejala, želi s takšnimi projekti odpraviti umetno ustvarjene razlike v družbi. "Med nami ni razlik. Jaz ne učim Simona Šerbineka ali Maše Godina, kako naj živita. Povlečem ju v projekt, v katerem sta enaka ostalim. Zato ne bom rekla, da se projekt dela zaradi njiju ali da sta onadva vzrok, ampak da delamo skupni projekt," je pojasnila Milenovic Workmanova, ki od leta 1980 deluje v ZDA, kjer vodi plesno akademijo za otroke.

Kot režiserka in koreografinja se je preizkusila v več plesno-gledaliških in video projektih v Evropi in ZDA. Med drugim je sodelovala s Tomažem Pandurjem pri predstavah Šeherezada, Hamlet in Faust, v zadnjem času pa se posveča predvsem delu z ljudmi s posebnimi potrebami.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mariboru-kmalu-premiera-moralne-in-socialne-drame-guernica-continuum