Ljubljano bo septembra popestril mednarodni festival Lutke

Avtor: STA

V Ljubljani bo med 11. in 15. septembrom potekal 11. mednarodni lutkovni festival Lutke. Festival, ki bo zajel okoli deset ljubljanskih prizorišč, bo poleg lutkovnih predstav za otroke in odrasle ponudil tudi več razstav, filmski program, ustvarjalni delavnici, inštalacije ter ulične akcije, so sporočili organizatorji.


Festival bo v torek, 11. septembra, dopoldan na Prešernovem trgu uvedla predstava Mehanični cirkus v izvedbi madžarske skupine Tintalo Tarsulas, za uradno odprtje pa bo zvečer poskrbela ekipa srbskega lutkovnega gledališča Pinokio. Ta bo uprizorila predstavo Max Metalik in se skupaj z zbranim občinstvom s Prešernovega trga pomaknila pred Lutkovno gledališče Ljubljana na Krekov trg. Večer bo sklenil koncert ljudske glasbe, interpretirane na sodoben način, His Trio.

Festivalsko dogajanje bo poleg osrednjih ljubljanskih ulic in trgov zavzelo prostore Lutkovnega gledališča Ljubljana, Mini teatra, Slovenske kinoteke, nekaj prireditev pa bo tudi na Ljubljanskem gradu, na Krakovskem nasipu in drugod.

Na festivalu bodo nastopili številni izvajalci iz Slovenije, Madžarske, Španije, Velike Britanije, Izraela, Srbije, Nemčije, Francije, Grčije, Bolgarije, Estonije, Italije, Nizozemske, Švice, Kolumbije, Kanade in s Češke.

Med uprizoritvami organizatorji izpostavljajo predstavo češkega gledališča Divadlo Alfa z naslovom James Blond ter Hišo klovnov grškega gledališča Merlin Puppet Thetare, ki sta namenjeni mladini in odraslim, francosko-izraelsko koprodukcijsko predstavo Ženska, ki preveč diha, predstavo Mali samomori v izvedbi italijanskega gledališča Molnar Gyula, prestavo estonskega NUKU teatra Detoksikacija in predstavo kolumbijskega gledališča Adentro Producciones z naslovom Porno lutke, ki bo sklenila program predstav za odrasle.

Festival se bo končal v soboto, 15. septembra, s celodnevnim programom otroških predstav, so še zapisali organizatorji.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ljubljano-bo-septembra-popestril-mednarodni-festival-lutke