Mladi levi že 15 let odpirajo nove mentalne in fizične prostore

Avtor: STA

Mednarodni festival Mladi levi letos obeležuje 15. izdajo, ki po besedah direktorice festivala Nevenke Koprivšek pomeni prav toliko let utiranja novih prostorov, tako mentalnih kot fizičnih. Kljub veselju ob obletnici pa se bo krizni čas odražal tudi skozi predstave, ki bodo zelo angažirane in politične. Predstave bodo tokrat brezplačne.


Nabor predstav, ki bodo letos na sporedu festivala Mladi levi, se bo dotikal potrošništva, ekologije, direktnega parlamentarizma, delovanja tajnih služb pa tudi staranja. Hkrati bodo na trgu pred Slovenskim etnografskim muzejem z otvoritveno instalacijo japonskega umetnika Kjoheija Sakagučija "Mobile House (Practice for a Revolution)" ponudili možnost razmišljanju o novih poteh. Tako imenovani "anti-arhitekt" Sakaguči zagovarja nove načine bivanja in meni, da je arhitekture v bistvu preveč.

Letošnje odprtje festivala, 23. avgusta, bo kljub slavju in velikemu veselju ob 15-letnici bolj podobno sedmini. Uvodna predstava Was ist Maribor? namreč dokumentira vzpon in propad mariborskega industrijskega giganta Tovarne avtomobilov in motorjev (TAM), zaradi katerega so številni delavci ostali brez služb. Avtorji predstave so Aljoša Ternovšek, Sebastijan Horvat, Matjaž Latin in Andreja Kopač. Slovenske barve bo na festivalu zastopala še predstava Živalska farma po znanem Orwellovem romanu v režiji Vita Tauferja.

Na Mlade leve med drugim prihaja sodobni francoski cirkus s Camillejem Boitelom na čelu. V predstavi "L'immediat" bo pravilom gravitacije kljubovalo sedem akrobatov.

Romunska avtorica Gianina Carbunariu podpisuje predstavo "X MM DIN Y KM", v kateri nastopajoči pripovedujejo zgodbe iz arhivov romunske obveščevalne službe Securitate, portugalska umetnica Patricia Portela pa bo predstavila zgodbo o Acaciu Nobreju, pozabljenemu izumitelju in umetniku, ki ga je diktatura utišala in izbrisala iz portugalske zgodovine.

Jolika Sudermann in Alma Söderberg bosta v predstavi "A Talk" iz ljubezenske zgodbe ustvarili pravi mini muzikal, za popolnoma novo gledališko izkušnjo pa bodo poskrbeli člani norveške skupine De Utvalgte. Predstava "Kunsten a bli tam" oder spremeni v sanjsko sliko z inventivno uporabo svetlobe, zvoka in hipnotične tridimenzionalnosti.

Veliko produkcijo zahteva predstava Davisa Freemana "Expanding Energy", ki bo trajala kar 250 minut. Razdeljena bo na več delov, ki bodo vključevali predavanja in debate, sklenil pa jo bo veliki dvoranski koncert, na katerem bodo sodelovali glasbeniki iz skupine Einstürzende Neubauten. V Ljubljano prihaja še ameriški pridigar Reverend Billy iz Cerkve konca nakupovanja, katerega glavna naloga je, da potrošnike znova spremeni v državljane.

Glasbeni gostje 15. Mladih levov bodo srbski new-wave, post-punk izvajalci Pionir 10, ekipa pa bo nadaljevala z lanskim uspešnim projektom Lirični utrinki v mestu. Festival bo 2. septembra sklenila ponovitev španske predstave "Pendiente de voto" Rogerja Bernata, v kateri se bodo s pravili demokracije seznanjali kar sami gledalci.

V sklopu festivala bo potekala še okrogla miza z naslovom Kako prelisičiti krizo? ter predavanje zvestega gosta festivala Stefana Kaegija o prenosnem festivalu "Ciudades Paralelas".

Mladi levi so v 15. letih festivala gostili na 35 prizoriščih gostili 250 predstav umetnikov iz več kot 40 držav. Vse predstave bodo opisane v jubilejni publikaciji Levopis, ki bo kmalu izšla v slovenščini in angleščini.

Ob jubileju se je festivalska ekipa odločila, da bo obdarila svoje gledalce in jim ponudila brezplačen ogled predstav. Na prizoriščih bodo postavljeni zbiralniki, v katere bo lahko vsak prispeval simbolični znesek in s tem podprl Mlade leve.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mladi-levi-ze-15-let-odpirajo-nove-mentalne-in-fizicne-prostore