V Mariboru spet Poletni lutkovni pristan

Avtor: STA

Festival Poletni lutkovni pristan, ki zadnje konce tedna pred pričetkom šolskega leta tradicionalno pripelje lutke na dvorišče Lutkovnega gledališča Maribor, letos poteka med 11. avgustom in 3. septembrom. Po besedah umetniške vodje Katarine Klančnik Kocutar je "takšen, kot ga poznamo", čeprav so mednarodni program razširili na vse leto.


Ogledamo si lahko uspešne slovenske predstave pretekle sezone in izbor kakovostnih predstav iz tujine, poleg predstav pa v sodelovanju z Umetnostno galerijo Maribor (UGM) in društvom Mars potekajo ustvarjalne delavnice. Vstop na prireditve je brezplačen.

Eden od vrhuncev 23. festivala Poletni lutkovni pristan bo gotovo slovensko-češka koprodukcija Gagarin, katere slovenska premiera bo 1. septembra. Produkcijo navdihuje zgodba Jurija M. Nagibina Smehljaj in zvezde, ki opisuje življenje in delo prvega človeka v vesolju Jurija Aleksejeviča Gagarina. Predstavo za odrasle je v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Maribor (LGM) pripravila češka skupina Športniki z režiserjem Jakubom Vašičkom, ki se je podpisala že pod zelo uspešno produkcijo Vrnitev v Bullerbyn.

Program festivala sicer zajema pretežno predstave za mlajše otroke. "Skušamo biti čim bolj pestri in paziti, da so različne lutkovne tehnike in velikosti predstave. Skratka - da gledalci dobijo občutek o tem, kako raznolika je lutkovna umetnost," je na tiskovni konferenci pred začetkom festivala pojasnila Klančnik Kocutarjeva. Pri izbiranju predstav dajejo prednost kakovosti. Jezik nikoli ni težava, saj vedno ustrezno poskrbijo, da je predstavo lahko razumeti. Včasih so predstave brez besed, včasih gre za simultan prevod, včasih se zgodbo pove vnaprej. "Otroci imajo sploh bistveno manj težav kot mi odrasli," je prepričana.

Gostujoče predstave prihajajo iz Češke, Nemčije, Estonije, Madžarske, Velike Britanije, Čila in Avstralije. Letošnja posebnost je, da so zaradi Evropske prestolnice kulture (EPK) razširili mednarodni program na vse leto. Tako je v Mariboru vsak mesec na ogled ena tuja predstava.

LGM je po besedah programskega vodje EPK Mitje Čandra ena od tistih institucij, ki je v EPK prepoznala dolgoročen potencial. Svoje projekte je naravnala predvsem kot priložnost za širšo prepoznavnost in kot možnost uveljavitve in navezovanja novih partnerstev, je povedal.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mariboru-spet-poletni-lutkovni-pristan