V Mariboru mednarodna senzorična predstava Med nama

Avtor: STA

Slovensko gledališče Senzorium, barcelonski Teater de los sentidos in partnerska gledališča po Evropi so v sklopu projekta The Generosity Experience pripravili senzorično in interaktivno predstavo za vse čute "Between Us" (Med nama). Z njo so se ustavili v Mariboru kot Evropski prestolnici kulture (EPK).


Foto: Dries Segers

Predstava Med nama je rezultat mednarodnega projekta The Generosity Experience (Velikodušna izkušnja), ki se je začel spomladi 2010 v sodelovanju med senzorialnimi gledališči iz Danske, Belgije, Francije in Slovenije pod vodstvom režiserja Enriqueja Vargasa.

V predstavi sodeluje 43 mladih igralcev, plesalcev in glasbenikov iz omenjenih štirih držav. Ustvarjalci iz vsake države so pripravili en modul, ki jih je utemeljitelj senzoričnega gledališča Enrique Vargas nato združil v celoto.

Po premieri 13. julija v belgijskem Turnhoutu se je karavana podala na pot od Belgije, Francije in Danske do Slovenije, kjer se je 8. avgusta ustavila v mariborskem Mestnem parku.

O slovenskem procesu nastanka predstave ter o celotni turneji bosta posneta dva dokumentarna filma. Ambasadorji projekta v Sloveniji so športnik Filip Flisar ter pevki Nika in Eva Prusnik.

Skozi inscenacijo vasi oziroma mesta na prostem bodo mladostniki, izbrani na avdicijah v sodelujočih državah, s pomočjo čutnih zaznav obiskovalce popeljali v igrive prizore, ki odpirajo vprašanja o sistemu vrednot in medsebojnih odnosov. "V igrivih interaktivnih prizorih slovenski del predstave Med nama ustvarja mostove med empatičnimi in entropičnimi silami v gledalcih," je na novinarski konferenci konec junija povedala soavtorica projekta in umetniška vodja gledališča Senzorium Barbara Pia Jenič.

Gledališče Senzorium izhaja iz mednarodne gledališke zasedbe Teatro de los sentidos iz Barcelone. V Sloveniji je pionir v raziskovanju senzorialnega jezika v gledališču in realizaciji gledaliških predstav, ki spodbujajo vse čute in vključujejo obiskovalca kot glavnega akterja v dogajanje. Od ustanovitve leta 2001 so v Senzoriumu realizirali več kot 14 predstav s senzorialno poetiko.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mariboru-mednarodna-senzoricna-predstava-med-nama