SNG Nova Gorica v prihajajoči gledališki sezoni z osmimi premiernimi uprizoritvami

Avtor: STA

Slovensko narodno gledališče Nova Gorica bo v sezoni 2012/13 postreglo z osmimi premiernimi uprizoritvami, štirimi na velikem in štirimi na malem odru. Program premiernih uprizoritev po besedah v. d. umetniške vodje Martine Mrhar odraža stremljenje, naj bo gledališče sol življenja, podrobneje pa so ga predstavili včeraj v Novi Gorici.


foto Rosana Rijavec / STA

Štiri od osmih predstav na repertoarju nastaja v sodelovanju z drugimi produkcijskimi institucijami. Romantična melodrama Filumeno Marturano Eduarda de Filippa v režiji Katje Pegan je nastala v koprodukciji z Gledališčem Koper, naturalistična drama Israela Horovitza Vdovin zmenek režiserja Igorja Samobora v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj, spektakularna revija nesmrtnih Krojači sveta - Funeral Fashion Show avtorjev Dušana Jovanovića, Vesne Milek in Svetlane Slapšak pa v režiji Dušana Jovanoviča. Vse tri predstave so bile premierno že uprizorjene pri koproducentih v prvi polovici letošnjega leta.

Novembra bo na vrsti četrta koprodukcijska predstava, odrska priredba Rokovnjačev avtorjev Nejca Valentija in Mihe Nemca, ki delo tudi režira. Narodno igro s petjem, za katero so glasbo napisali člani skupine Niet, pripravlja SNG Nova Gorica v koprodukciji s Prešernovim gledališčem Kranj. Slovenska različica Robina Hooda, ki bi lahko vzpostavil nov, pravični družbeni red, a doživi klavrn konec, je domač vestern in hkrati igra o uporu proti zatiranju. V uprizoritvi se prepletajo različni žanri, od narodne igre, ljubezenske zgodbe, do kriminalke in muzikala.

V novo leto bo SNG Gorica vstopilo s prvo slovensko uprizoritvijo Arisofanove komedije Bogastvo. Priredbo komedije kot politične lekcije pripravljata režiserja Luka Martin Škof in Jaka Andrej Vojevec, slednji tokrat v vlogi dramaturga. Satirična komedija o staremu Hremilu, ki želi slepemu Bogastvu povrniti vid in tako osrečiti pravičneže, odpira tudi danes aktualno vprašanje, kako bi delovala skupnost, v kateri bi bilo bogastvo enakomerno porazdeljeno med vse ljudi.

Gledališko sezono bosta sklenili še dve premierni uprizoritvi, Ljudožerski ples na malem in Gozd na velikem odru. Intimna in družbeno kritična igra Ljudožerski ples v režiji Matjaža Latina bo na odru SNG Nova Gorica doživela krstno uprizoritev, avtor besedila Tommaso Santi pa se z njo prvič predstavlja slovenskemu občinstvu. Avtor v igri o zapletih, ki jih v družinskem podjetju sproži smrt najetega delavca, brezkompromisno, a tudi črno humorno upodobi mentaliteto, značilno za sodobno Evropo: nečloveški odnos do delavcev in razraščajoče se nacionalistične ideje na eni ter odmikanje od realnosti v svet iluzij na drugi strani.

Pod režijo komedije o drami (skoraj tragediji) Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskega Gozd se podpisuje priznani srbski režiser Egon Savin, ki bo tokrat prvič režiral v Sloveniji. V drami o zapletih na posestvu bogate, a tiranske lastnice, Ostrovski izpostavlja boj za ljubezen in denar, trk smešnih kapric in eksistencialnih stisk. Drama, polna teatralnosti in humanosti, sodi med velika klasična besedila, ki imajo moč, da v različnih časih spodbujajo kritično motrenje aktualnih problemov, so v predstavitveni zgibanki še zapisali v SNG Nova Gorica.

Vpis abonmajev je možen v času od 26. junija do 6. julija in od 27. avgusta do 28. septembra, za Študentski abonma od 1. do 28. oktobra. Dosedanji abonenti, ki bodo abonma vpisali do 6. julija, imajo zagotovljen isti sedež. Za najmlajše bodo v SNG Nova Gorica pripravili predstavo Zajtrk avtoric Simone Hamer in Ajde Valcl ter zanje ob začetku šolskega leta razpisali abonmaje Goriškega vrtiljaka.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/sng-nova-gorica-v-prihajajoci-gledaliski-sezoni-z-osmimi-premiernimi-uprizoritvami