Ptujsko gledališče sezono zaključuje s premiero Koltesa

Avtor: STA

Mestno gledališče Ptuj je pred zadnjo premiero v iztekajoči se sezoni, ki tokrat ne bo izvedena na ptujskih odrskih deskah, pač pa v okolju nekdanje hale B podjetja Talum v Kidričevem. Predstava po besedilu Bernarda M. Koltesa V samoti bombaževih polj je nastala v koprodukciji z Mini teatrom Ljubljana in Zavodom Maribor 2012. Premiera bo v četrtek.


foto son:DA

Predstavo V samoti bombaževih polj je režiral letošnji nagrajenec Prešernovega sklada Ivica Buljan, igralski vlogi pa sta prevzela Robert Waltl in Marko Mandić. Gre za verjetno najboljšo dramo kultnega dramatika, ki je močno zaznamoval francosko in svetovno gledališče zadnjih desetletij prejšnjega stoletja, menijo ustvarjalci.

Koltesovo delo je igra o "dilu" oziroma, kot je zapisal avtor sam, "trgovski transakciji, ki se nanaša na prepovedane ali strogo nadzorovane dobrine". V noči, na nedoločljivem mestu, na poti med eno in drugo točko, se srečata neznanca, tuja drug drugemu in samemu sebi, ter se zapleteta v dialog o nemogoči transakciji, ki ju bo odvedel v najgloblje zavoje njunih strahov, potreb in želja.

Kot je povedal prvi mož ptujskega gledališča Peter Srpčič, eden ponuja in obljublja, drugi zavrača in se izmika, pa se vendar ne odmakne, gledalec pa nikoli ne bo izvedel, kaj je tisto, kar prvi ponuja, niti, kaj drugi želi.

"Omenjeno Koltesovo delo nekateri imenujejo za visoko pesem postmoderne dramatike. Kar bo še posebej izjemno in posebno, je to, da bo predstava postavljena v nekdanji elektrolizi tovarne Talum. Gre za izjemen, več kot 450 metrov dolg objekt, ki velja za nekakšno katedralo industrijske arhitekture," je dejal Srpčič in dodal, da bo od 21. do 30. junija v Kidričevem še več ponovitev, pozneje pa bodo predstavo prilagodili tudi za gostovanja v klasičnih gledališčih.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ptujsko-gledalisce-sezono-zakljucuje-s-premiero-koltesa