Nemška drama leta govori o Slovencih

Avtor: STA

V SNG Drama Ljubljana bodo v prihajajoči sezoni pripravili prvo slovensko uprizoritev igre Še vedno vihar, zaradi katere so Petra Handkeja pred nekaj dnevi razglasili za nemškega dramatika leta 2012.


Avstrijskega dramatika Petra Handkeja je žirija letošnjih Dnevov drame v Mülheimu an den Ruhr zaradi njegovega besedila Še vedno vihar razglasila za dramatika leta in mu podelila prestižno mülheimsko nagrado za dramatiko, eno najpomembnejših gledaliških nagrad v nemško govorečem prostoru. Žirija je njegov Še vedno vihar (2010) označila kot žalostno, ranjeno, jezno, a tudi komično delo ter kot univerzalno dramsko besedilo, s katerim je Handke postavil spomenik vsem etničnim manjšinam sveta. Handkejev Vihar so krstno uprizorili na Salzburških slavnostnih tednih 2011 v koprodukciji s hamburškim Thaliatheatrom, v prihajajoči sezoni pa se obeta tudi prva slovenska uprizoritev v ljubljanski Drami v režiji Ivice Buljana.

Drama, ki se spoprijema s kompleksnostjo življenja na avstrijskem Koroškem in s problemom identitete v tem družbenem prostoru, je poskus pomiritve s preteklostjo. Režiser Ivica Buljan, ki bo z igralci SNG Drama Ljubljana postavil na oder Male drame, pa bo v tej preteklosti skušal najti politično vizijo prihodnosti.

Kakor v vseh svojih besedilih je Handke tudi tokrat radikalen in pretresljiv. Intimna saga Še vedno vihar govori o času pred drugo svetovno vojno in o partizanskem boju, ki je razdelil družino avtorjeve matere na dve nasprotujoči si strani: del družine se je pridružil okupatorju, del pa partizanskemu boju. V nedoločljivih prostorih in časih se s pripovedovalcem srečujejo ded in babica ter njunih pet otrok Gregor, Valentin, Ursula, Benjamin in pripovedovalčeva mati. Vsi so protagonisti kolektivne zgodbe, ki rekonstruira položaj slovenske manjšine v težkem času, polnem strahov, upov in predsodkov. Besedilo, v katerem se dramatika prepleta s prozo in intimna poetičnost z zgodovinskimi dejstvi, so poleg osebnih zapiskov navdihnili dokumenti, pisma in fotografije, najdeni po smrti družinskih članov.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nemska-drama-leta-govori-o-slovencih