Pandur in Slovenski filharmoniki med zvezdami Dubrovniških poletnih iger

Avtor: STA

Slovenski filharmoniki in režiser Tomaž Pandur bodo zaznamovali letošnje, 63. dubrovniške poletne igre. Pandur za 3. avgust pripravlja premiero Evripidove Medeje, Slovenski filharmoniki pa bodo skupaj z velikimi zvezdami klasične glasbe, Invo Mulo in Leom Nuccijem, 25. avgusta zaprli letošnje igre.


Dubrovniške poletne igre, ki že tradicionalno potekajo med 10. julijem in 25. avgustom, bodo tudi letos ponudile svoje odre in prizorišča v renesančnem mestnem jedru več kot 2000 umetnikom z vsega sveta. Predvideno je več kot 70 dramskih, glasbenih, plesnih, folklornih in drugih prireditev.

"Naše letošnje premiere delajo trije mušketirji", je povedala direktorica dramskega programa Dora Ruždjak Podolski ob predstavitvi iger prejšnji teden v Zagrebu. Eden izmed mušketirjev je Pandur, ki Medejo pripravlja v sodelovanju s Hrvaškim narodnim gledališčem (HNK) iz Zagreba. Medejo bodo igrali na znameniti dubrovniški trdnjavi Lovrijenac.

Ostali dve premieri podpisujeta Oliver Frljić in Saša Božić. Vedno provokativni Frljić se je odločil za znamenito delo nemškega dramatika Georgea Büchnerja Dantonova smrt, ki govori o francoski revoluciji, režiser pa bo v svoji interpretaciji drame dogodke umestil v čase znamenite Dubrovniške republike.

Božić pripravlja hommage kultni predstavi Dubrovniških poletnih iger "Skup" Marina Držića. V sodelovanju z umetniško delavnico Lazareti iz Dubrovnika nastaja avtorska predstava "Skup: igre".

Organizatorji so se odločili, da bodo letos na dramski program uvrstili tudi dramsko uspešnico Kralj Ojdip v režiji Eduarda Milerja.

Slovenski filharmoniki, sopranistka Inva Mula in baritonist Leo Nucci ob dirigentu Ivanu Repušiću bodo sklenili letošnje igre, nato pa bodo odpotovali proti Ljubljani, saj koncert poteka v soorganizaciji Festivala Ljubljana.

Med letošnjimi velikimi poletnimi koncerti v Dubrovniku je tudi koncert Zagrebških filharmonikov, ki bodo nastopili z velikim ruskim dirigentom Dmitrijem Kitajenkom in slavno hrvaško čelistko Moniko Leskovar. Posebno doživetje bo tudi nastop slavnega pianista in dirigenta Daniela Barenboima, ki bo igral skladbe Franza Schuberta.

Na programu je znova tudi epsko vokalno-inštrumentalno delo Requiem Wolfganga Amadeusa Mozarta v izvedbi enega najbolj znanih angleških zborov The Choir of King's College Cambrdige in simfoničnega orkestra Hrvaške radio-televizije (HRT).


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/pandur-in-slovenski-filharmoniki-med-zvezdami-dubrovniskih-poletnih-iger