Garaža hotela Orel prizorišče Ekartovega Hotela Splendid

Avtor: STA

Zavod Imaginarni bo v nedeljo v garaži mariborskega hotela Orel premierno uprizoril gledališko predstavo Hotel Splendid v režiji Primoža Ekarta. Gre za priredbo dramskega besedila kontroverznega francoskega dramatika in pisatelja Jeana Geneta (1910-1986), ki se poigrava z zgodbo o gangsterjih in policistih, ujetih v kleti.


foto Peter Uhan

Hotel Splendid je eno od redkeje uprizarjanih dramskih besedil Geneta, ki je v življenju prehodil pot od lopova in zapornika do cenjenega umetnika in političnega aktivista. Tako kot življenjepis pisatelja je Ekarta pritegnila tudi zgodba dvodejanke iz leta 1948, ki diši po žanru kriminalke in katere objavo in uprizarjanje je Genet dolga leta prepovedoval.

V zavodu Imaginarni so se za uprizoritev dela odločili že pred leti, ker ga v Sloveniji do tedaj še nihče ni postavil na oder. "Če hočeš preveriti, ali je tekst močen, ga je dobro uprizoriti," je režiser pojasnil na včerajšnji novinarski konferenci v Mariboru. Sicer so jih z izvedbo prehiteli v Mini teatru, saj so dramo uprizorili lansko jesen.

Zgodba se dogaja v garaži hotela Splendid, kjer je ujetih šest članov zloglasne Šusove bande, policist in truplo talke. Kaj vse se lahko zgodi, ko maske padejo, ko pajdaši postanejo sovražniki, se sprašujejo ustvarjalci predstave.

Po besedah dramaturginje Simone Hamer je besedilo zanimivo, ker je na nek način avtobiografsko in se ukvarja s temami, ki so Geneta vedno zelo zanimale, kot so impersonacije, transvestizem in latentna homoerotika.

"V predstavi je zelo zanimivo predstavljena tanka meja med svetom kriminalcev in svetom poštenjakov. Ugotavljamo, da sta to dve plati iste medalje," je še povedala Hamerjeva.

Zanimivo je že samo prizorišče predstave, ki so jo postavili v garaži hotela v središču Maribora, za katero številni Mariborčani sploh ne vedo, da je tam. Kot je povedal Ekart, je že od vsega začetka iskal neko avtentično okolje, saj v takšnem prostoru predstava deluje povsem drugače kot v gledališki hiši.

Za kostume je poskrbela Meta Sever, za glasbo duo Silence, v igralski zasedbi pa so Gregor Gruden, Gregor Zorc, Jernej Čampelj, Žiga Saksida, Gašper Jarni, Damir Avdić in Vid Klemenc.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/garaza-hotela-orel-prizorisce-ekartovega-hotela-splendid