Župančičeva nagrajenka Olga Kacjan: Čim več dobrih predstav in filmov

Avtor: STA

Dramska in filmska igralka Olga Kacjan je včeraj v Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL) prejela Župančičevo nagrado, najvišje priznanje Mestne občine Ljubljana za izjemne stvaritve na področju umetnosti in kulture. Ob prejemu nagrade je dejala, da delo, to je čim več dobrih predstav in filmov, predstavlja izhod iz pričujočih težkih časov.


Foto: Žiga Koritnik

"Časi niso težki, ampak zelo težki. Izhod vidim v delu, seveda pa za to potrebujemo pogoje. Čim več dobrih predstav in filmov je pravi odgovor," je pred podelitvijo povedala Kacjanova. Ob prejemu nagrade je izrazila posebno zadovoljstvo, saj je vsaka pohvala ne glede na leta zelo vzpodbudna. "Veliko mi pomeni, da je to nagrada, ki se imenuje po Otonu Župančiču," je še dejala Kacjanova, prvakinja Slovenskega mladinskega gledališča (SMG).

Kacjanova s pretanjeno artikuliranostjo igralskega izraza ustvarja ne le vrhunsko gledališko in filmsko umetnost, marveč sega s svojim sporočilom in prezenco daleč čez meje umetnosti v silovito odpiranje gledalčevega sveta nevidni neskončnosti kot svetlemu dotiku čiste lepote in pristnega bivanja, je zapisano v utemeljitvi.

Njene vloge Jacinte v Pohujšanju po Cankarju, Jokaste v Kralju Ojdipu, sestre Cecilije v Hiši Marije Pomočnice, Katice v Povesti o dobrih ljudeh, Kristine v Splavu Meduze in dolga vrsta drugih vlog, nagrajenih s številni stanovskimi nagradami, so postale arhetip slovenske duše, s katerimi slovenska odrska in filmska umetnost nosita nepogrešljivo eksistencialno sporočilo sebi in svetu, je še zapisano v utemeljitvi.

Poleg nagrade za življenjsko delo so podelili še Župančičeve nagrade za ustvarjanje v zadnjih dveh letih. Prejeli so jih plesalec, koreograf, pedagog in umetniški vodja Iztok Kovač, skladatelj, klarinetist in univerzitetni pedagog Uroš Rojko ter kipar in vizualni umetnik Tobias Putrih, ki je bil na podelitvi odstoten.

"Vesel sem, da sem kot deklarirani Zasavec in Trboveljčan prejel ljubljansko nagrado, ki je izraz tega okolja. Glede na delo, ki sem ga opravil v Sloveniji in tujini v tem času, je nagrada tudi širša," je dejal Kovač ob robu podelitve.

Rojko je pred podelitvijo dejal, da nagrade ni pričakoval, prav tako kot ne predloga zanjo. Tega je sicer podalo Društvo slovenskih skladateljev. Še posebej je bil vesel, da so ga opazili, saj so po njegovi oceni umetniki, ki se posvečajo bolj specifičnim stvarem, v slovenskem prostoru pogosto spregledani.

Ljubljanski župan Zoran Janković je na sprejemu nagrajencev povedal, da je Ljubljana prav zaradi strpnosti, solidarnosti, razumevanja in spoštovanja nekaj posebnega med slovenskimi mesti. "Ljubljana je spoštljiva do vašega dela, do vašega ciklusa. Če lahko kdaj pomaga, dobrodošli, vedno smo tu na razpolago," je nagrajencem dejal Janković.

Slavnostni večer se je nadaljeval s kulturnim programom glasbene zasedbe Fake Orchestra in lutkovnimi prizori iz predstave Romeo in Julija, ki je nastala v koprodukciji LGL in Gledališča Koper.

Lani je Župančičevo nagrado za življenjsko delo prejel skladatelj, dirigent in pedagog Lojze Lebič.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zupanciceva-nagrajenka-olga-kacjan-cim-vec-dobrih-predstav-in-filmov