Predstavitev knjig dr. Henrika Neubauerja

Avtor: SNG MB

Vabilo na predstavitev knjig dr. Henrika Neubauerja - v četrtek,14. junija 2012, ob 13.00 v Kazinski dvorani Slovenskega narodnega gledališča v Mariboru.


Predstavitev bo vodil Črt Škodlar, prvi slovenski (takrat jugoslovanski) poklicni igralec-animator, ugledni filmski in televizijski scenarist, režiser, snemalec, skladatelj in humorist (dobitnik Ježkove nagrade leta 2003 prav v Mariboru) s sodelovanjem direktorja Slovenskega gledališkega muzeja gospoda Iva Svetine, ki sta napisala tudi spremni besedi.

Prva knjiga ima naslov OBRAČUN – moje delo in življenje. Knjiga ima prek 400 strani in 300 enot slikovnega gradiva. V uvodu je med drugim napisano: „Verjetno se vsak človek, ki doseže visoko starost in se ozira nazaj, čudi, kaj vse je doživel. Tako se godi tudi meni, čeprav so nekateri spomini zbledeli, drugi pa so ostali močnejši ali se ob pisanju vračajo. Tu je bilo najprej bolj ali manj brezskrbno otroštvo na Golniku, sanatoriju za tuberkulozne bolnike, ki so mu sledili težki vojni časi z obiskovanjem realne gimnazije v Ljubljani. Spomini se vračajo na sočasni študij na medicinski fakulteti in v baletni šoli ter angažma v ljubljanskem Baletu. Posebne neugodne okoliščine v gledališču so povzročile moj odhod v zdravniški poklic z začetkom univerzitetne kariere na Medicinski fakulteti. Po študijskem obisku v takratni Sovjetski zvezi sem dobil povabilo za vrnitev v gledališče z dvanajstletnim prevzemom vodstva baleta. Novo vabilo me je pripeljalo do dolgoletnega zanimivega in velikokrat borbenega vodenja Festivala Ljubljana vse do formalne upokojitve. A tudi v „mirovanju“ so se vrstile različne dejavnosti, od predsedovanja Kolesarski zvezi Slovenije, profesure na Glasbeni akademiji, mednarodnega delovanja, predvsem v Mednarodnem gledališkem inštitutu ter vodenja mariborske Opere. In še za šest let sem prevzel vodstvo baletnega društva, ki ga je bilo treba izkopati iz večdesetletnega mrtvila, in se lotil tudi sedemletnega dela s Slovenskim komornim glasbenim gledališčem.“

Druga knjiga, „Ljubljanska Opera med drugo svetovno vojno“, je nastala ob pripravi referata za mariborski simpozij „Kultura v času druge svetovne vojne“. V njej je opisano pet vojnih sezon ljubljanske Opere, vsako razdeljeno na dva dela. Najprej je vsakokrat orisano splošno stanje z vsemi omejitvami in drugimi dogodki med italijansko in potem nemško okupacijo. Temu sledi opis dogajanja v opernem gledališču, ki je poleg opernih predstav uprizarjalo tudi operetne in baletne. Na koncu je še kratek opis delovanja nemške opere v Mariboru in opernih umetnikov, ki so se pridružili partizanskemu gibanju. Priloženi so še vsakoletni repertoarni načrti in popis izvedenih premier z navedbami dirigentov, režiserjev, koreografov ter prvotnih uprizoritev. Spremljajoče slikovno gradivo so  karikature in risbe opernih umetnikov tistega časa, večina od njih je delo Nikolaja Pirnata, nekaj pa tudi drugih ilustratorjev.

Na predstavitvi bosta obe knjigi dostopni po promocijski ceni 30 oziroma 12 evrov (maloprodajna cena je 49 in 19 evrov).

Prisrčno vabljeni!


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/predstavitev-knjig-dr-henrika-neubauerja