When the mountain changed its clothing

Avtor: SNG MB

Festival Borštnikovo srečanje pod okriljem Evropske prestolnice kulture MARIBOR 2012 bo prvič v zgodovini koproducent izjemnega glasbeno-gledališkega dogodka When the mountain changed its clothing. Predstavo je idejno navdihnila rezijanska ljudska pesem Da pa Canynu.


foto Arhiv Ruhrtrienalle

47. Festival Borštnikovo srečanje bo letos slovesno odprla nova uprizoritev glasbenega gledališča slovitega nemškega režiserja Heinerja Goebbelsa v sodelovanju s Karmino Šilec in zborom Carmina Slovenica. Predstava nastaja v produkciji mednarodnega umetnostnega festivala Ruhrtriennale, njeni koproducenti pa so še Festival Borštnikovo srečanje pod okriljem Evropske prestolnice kulture MARIBOR 2012, Steirischer Herbst, Festival D’Automne Paris, Grand Theatre Luxemburg Kunstfestspiele Herrenhausen, kunstenfestivaldesarts, Brussels in Holland Festival, Amsterdam. Projekt podpira Freundeskreis der Ruhrtriennale e.V. Izvedbo gostovanja v Mariboru sta omogočila tudi Goethe-Institut in Ministrstvo za zunanje zadeve Zvezne republike Nemčije. 

You must not do that.
Why not?
Because it is wrong.
Wrong! What is wrong?

Smo v nestrpnem pričakovanju izjemnega dogodka, ki pravkar nastaja v vadbenih prostorih različnih evropskih gledališč in bo premierno izveden konec septembra v Bochumu, takoj nato pa se seli k nam. When the mountain changed its clothing svoj navdih črpa iz rezijanske ljudske pesmi Da pa Canynu, ki govori o premenah, ki jih letni časi odtiskujejo na gori Kanin. Po avtorjevih besedah so tema uprizoritve spremembe v doživljanju otroštva in njegovega konca ter družbene transformacije: hitre politične, socialne in kulturne spremembe v regiji, od koder prihajajo izvajalke.

Vokalno gledališče Carmina Slovenica je mednarodno prepoznavnost zgradilo v preteklih petindvajsetih letih pod vodstvom Karmine Šilec in je danes v svetu zagotovo ena najslavnejših vokalnih zasedb. Njihov širok in zavidljivo raznovrsten repertoar od srednjeveške prek etnične in sodobne glasbe jim je odprl vrata v svet.

Glasba za predstavo When the mountain changed its clothing zajema dela Heinerja Goebbelsa, Sarah Hopkins, Johannesa Brahmsa, srednjeveško polifonijo, rezijanske napeve, partizanske pesmi, pop glasbo ter fragmente del Lojzeta Lebiča, Karmine Šilec in drugih. Alain Robbe-Grillet, Jean-Jacques Rousseau, Gertrude Stein, Marlen Haushofer, Adalbert Stifter pa so avtorji, ki osmišljajo in sokomponirajo to veliko glasbeno-gledališko fresko.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/when-the-mountain-changed-its-clothing