Predstavitev 47. Festivala Borštnikovo srečanje

Avtor: SNG MB

V Slovenskem narodnem gledališču Maribor sta na novinarski konferenci umetniška direktorica FBS Alja Predan in selektor Primož Jesenko predstavila novosti in program letošnjega Festivala Borštnikovega srečanja, ki bo letos potekal od 16. do 26. oktobra. Na konferenci sta sodelovala in pozdravila navzoče tudi direktor SNG Maribor Danilo Rošker in generalna direktorica Zavoda Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture dr. Suzana Žilič Fišer.


Nevenka Pašek, Danilo Rošker, Alja Predan, Primož Jesenko in dr. Suzana Žilič Fišer / foto Boštjan Lah

Selektor Primož Jesenko je predstavil in utemeljil izbor predstav tekmovalnega programa. V tekmovalnem programu se bodo z 12 predstavami pomerila slovenska gledališča. Spremljevalni program sta sestavila selektor Primož Jesenko in Alja Predan in obsega 11 domačih in 7 mednarodnih predstav. Spremljevalni program, ki ga sestavljajo sklopi Showcase, Generacije in Mostovi je podrobneje predstavila umetniška direktorica FBS Alja Predan.

Festival Borštnikovo srečanje pod okriljem Evropske prestolnice kulture MARIBOR 2012 je prvič v zgodovini koproducent izjemnega glasbeno-gledališkega dogodka When the mountain changed its clothing, ki jo v režira sloviti nemški režiser Heiner Goebbels  v sodelovanju s Karmino Šilec in zborom Carmina Slovenica. Predstavo, ki bo odprla letošnji FBS, je idejno navdihnila rezijanska ljudska pesem Da pa Canynu.

Programski sklop Fokus bo letos posvečen Češki. Nastaja v sodelovanju z osrednjo državno inštitucijo za promocijo češke kulture, to je Inštitut za umetnost in gledališče iz Prage. Potekal bo med 22. in 24. oktobrom na Prvi gimnaziji.

V okviru FBS bomo pripravili dve razstavi, v sodelovanju z Mednarodno zvezo gledaliških kritikov AICT/IATC pripravljamo petdnevno mednarodno delavnico za mlade profesionalne kritike, društvo gledaliških režiserjev bo pripravilo okroglo mizo, posebna pozornost bo namenjena predstavitvi knjižnih novitet s področja gledališča in uprizoritvenih umetnosti, ki jih bo vodila Ksenija Repina Kramberger. Pogovori o predstavah bodo potekali v Vetrinjskem dvoru, vodili jih bosta teatrologinji Nika Arhar in Katja Čičigoj. Že tradicionalno sodelovanje z AGRFT in FF MB, zlasti s Slavističnim društvom Maribor, bo letos potekalo še intenzivneje.

Festival bo potekal na različnih festivalskih prizoriščih v mestu na Prvi in Drugi gimnaziji, v Vetrinjskem dvoru, dvorani ŠTUK, Rotovžu, Lutkovnem gledališču, Univerzi v Mariboru …

Strokovna žirija, ki bo ocenjevala tekmovalni program, šteje pet članov, od tega sta dva tuja mednarodno priznana strokovnjaka :
Mark Brown, Glasgow, Velika Britanija,
Zala Dobovšek, Ljubljana, Slovenija,
Jaša Drnovšek, Berlin-Ljubljana, Slovenija
Meta Hočevar, Ljubljana, Slovenija
Arthur Sonnen, Amsterdam, Nizozemska

Letošnjo žirijo za Borštnikov prstan sestavljajo Silva Čušin, Jernej Lorenci, Dušan Mlakar, Alja Predan in Ivo Svetina.

***
TEKMOVALNI PROGRAM
Po izboru selektorja Primoža Jesenka

SPREMLJEVALNI PROGRAM
Po izboru selektorja Primoža Jesenka in umetniške direktorice Alje Predan.
4 predstave iz spremljevalnega programa so uvrščene v showcase, 7 pa v program Generacije.


SHOWCASE
Potekal bo med 17. in 21. oktobrom. Sestavljen je iz 6 predstav tekmovalnega in 4 predstav spremljevalnega programa.

GENERACIJE


MEDNARODNI PROGRAM MOSTOVI v okviru EPK Maribor 2012


ČEŠKI FOKUS
Nastaja v sodelovanju z osrednjo državno inštitucijo za promocijo češke kulture, to je Inštitut za umetnost in gledališče iz Prage.
Potekal bo med 22. in 24. oktobrom na Prvi gimnaziji in bo obsegal:
a/ Bralne uprizoritve sodobnih čeških dram, ki smo jih prevedli v slovenščino in bodo izšle v knjižni izdaji. To so:

Bralne uprizoritve bodo pripravili študenti AGRFT pod vodstvom režiserke Yulie Roschina.

b/ Pogovor z dramatikoma Romanom Sikoro in Petrom Kolečkom
c/ Predavanje o češkem gledališču in drami, ki ga bo imel teatrolog Vít Pokorný
d/ Predstavitev Inštituta za umetnost in gledališče
e/ Projekcija filma o Praškem kvadrienalu 2011
f/ Gostovanje predstave Europeana, Narodno gledališče Reduta, Brno

RAZSTAVI

MEDNARODNA DELAVNICA ZA GLEDALIŠKE KRITIKE
- V sodelovanju z Mednarodno zvezo gledaliških kritikov AICT/IATC pripravljamo petdnevno mednarodno delavnico za mlade profesionalne kritike. Potekala bo med 17. in 21. oktobrom. Udeleženci bodo svoje pisne izdelke objavljali v biltenu.

- Novo ustanovljeno in dejavno Društvo gledaliških režiserjev pripravlja OKROGLO MIZO v okviru FBS. Glede teme še potekajo usklajevalni pogovori.

POGOVORI O KNJIŽNIH NOVITETAH s področja uprizoritvenih umetnosti bodo letos potekali v dvorani Rotovž Mariborske knjižnice, vodila jih bo Ksenija Repina Kramberger.

POGOVORI PO PREDSTAVAH bodo potekali v Vetrinjskem dvoru, vodili jih bosta teatrologinji Nika Arhar in Katja Čičigoj.

AGRFT in FF MB na FBS
Že tradicionalno sodelovanje z AGRFT in FF MB ter Slavističnim društvom Maribor, bo letos potekalo še intenzivneje. Program, ki bo združeval študente obeh fakultet, bo obsegal:
-    predstavitve produkcij AGRFT iz šolskega leta 2011/2012,
-    projekcijo študijskih in diplomskih filmov študentov filmske režije AGRFT in pogovor med ustvarjalci in publiko,
-    lutkovni delavnici v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Maribor, ki ju bo vodil priznani lutkovni umetnik Noriyuki Sawa.
-    delavnico o uličnem gledališču – vodila jo bo prof. Ebru Gokdag z Anatolijske univerze v Turčiji s komentorjem Gorom Osojnikom iz gledališča Ana Monro,
-    bralne uprizoritve 10-minutnih dram študentov dramaturgije AGRFT pod mentorstvom prof. Žanine Mirčevske,
-    pet predavanj profesorjev AGRFT za študente FF MB na temo govora v različnih medijih in retoriki,
-    performans-razstava izdelkov oddelka za kostumografijo AGRFT pod mentorstvom prof. Janje Korun,
-    obojni študentje bodo sodelovali pri pripravi dnevnega Biltena FBS in na pogovorih o predstavah,
-    študenti FF MB bodo sovodili pogovore o knjižnih novitetah,
-    tradicionalni program Literatura na cesti v sodelovanju s Študentskim svetom FF MB.

***
V letošnjem letu bodo pripravili številne ugodnosti za obiskovalce Festivala. Zaradi lanskoletnega velikega zanimanja bodo letos obiskovalcem ponudili kar dva Borštnikova abonmaja. Imetniki abonmaja si bodo lahko ogledali tri vrhunske tekmovalne uprizoritve in svečano odprtje s predstavo When the mountain changed its clothing glasbenega gledališča slovitega nemškega režiserja Heinerja Goebbelsa v sodelovanju s Karmino Šilec in zborom Carmina Slovenica. Za obiskovalce bo organiziran Festbus - festivalski avtobus, ki bo vozil vsak dan na relaciji Ljubljana–Maribor–Ljubljana. Za abonente SNG Maribor bo kot posebno darilo na voljo 200 brezplačnih vstopnic za zaključno prireditev. Vstopnice za festival bodo v prodaji 3. septembra 2012.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/predstavitev-47-festivala-borstnikovo-srecanje