SNG Opera in balet Ljubljana vendarle mirno v sezono 2012/2013

Avtor: STA

SNG Opera in balet Ljubljana je po šestih letih brezdomstva ter delovanja opernega in baletnega ansambla v težkih pogojih danes končno predstavila celovit repertoar za sezono 2012/2013. Slednja prinaša šest premier, od tega štiri operne in dve baletni. Hkrati bodo s številnimi dogodki obeležili tudi letošnjo 120-letnico operno-baletne hiše.


Ravnatelj SNG Opera in balet Ljubljana Mitja Bervar je spomnil, da so operno-baletno hišo zadnja leta pestile finančne težave, slaba je bila tudi kadrovska organiziranost, a je nov elan delavcem v hiši prinesla prav nastanitev v prenovljeno in razširjeno stavbo na Župančičevi 1 decembra lani. Med vrhunci iztekajoče se sezone je izpostavil opero Črne maske Marija Kogoja ter predstave Bajadera, Giselle in Silfida.

Umetniški vodja opere Milivoj Šurbek je dodal, da je pravzaprav čudež, da se ansambel v minulih letih "ni popolnoma razpustil" in izrazil veselje, da se je agonija, ki je spremljala operno-baletno hišo, nehala. "Končno smo lahko sezono planirali tako, da bo tekla brez pretresov," je poudaril.

Baletno sezono 2012/2013 bo septembra uvedel baletni večer, posvečen letošnji 130. obletnici rojstva Igorja Fjodoroviča Stravinskega. Večer bo sestavljen iz treh delov, koreografije na glasbo Stravinskega pa bodo prispevali Kristina Aleksova, George Balanchine in Jirži Kylian. Po uspehu baleta Giselle v aktualni sezoni so se odločili, da za drugo baletno premiero ponovno vzamejo klasiko. To bo Trnuljčica na glasbo Petra Iljiča Čajkovskega. Koreografijo bo podpisal umetniški vodja baleta Irek Mukhamedov, ki je v baletnem ansamblu po selitvi v nove prostore zaznal izjemno delovno vnemo.

Kot prvo v opernem repertoarju pa bo slovensko delo Janija Goloba Ljubezen kapital, ki bo sicer praizvedbo doživelo že 27. junija v sklopu jubilejnega 60. festivala Ljubljana. Šurbek je dejal, da so za opero izbrali vrhunsko zasedbo. Ansamblu bosta dirigirala Marko Hribernik in Marko Gašperšič, besedilo in režijo pa podpisuje Vinko Möderndorfer.

Prihodnje leto bosta zaznamovali okrogli obletnici rojstva in smrti Richarda Wagnerja. Operni ansambel bo tako v koprodukciji s Cankarjevim domom izvedel opero Leteči Holandec. Ansamblu bosta dirigirala Igor Švara in Aleksandar Marković, režijo bo prevzel Matjaž Berger. Leto 2013 pa bo tudi leto Giuseppeja Verdija. Poleg ponovitev oper La Traviata in Nabucco si v operi želijo premierno uprizoriti tudi njegov Rigoletto.

Tretja operna premiera bo opereta Gorenjski slavček Antona Foersterja v režiji Vita Tauferja, operni program pa bo sklenila lirična tragedija v treh dejanjih Amadis de Gaule Johanna Christiana Bacha. Gre za veliko koprodukcijo SNG Opera in balet Ljubljana s Plazzetto Bru Zane iz Benetk, Kraljevo opero iz Versaillesa in Nacionalnim gledališčem Opera Comique iz Pariza.

Leto 2012 je za SNG Opera in balet Ljubljana praznično, saj obeležujejo 120-letnico stavbe ljubljanske opere. Praznovanje obletnice se bo z različnimi dogodki nadaljevalo tudi v prihajajoči sezoni, pri čemer je Bervar še posebej izpostavil oktobrski veliki slavnostni koncert.

Povedal je še, da v SNG Opera in balet Ljubljana trenutno potekata notranja in zunanja revizija, katere rezultati bodo znani še pred poletjem. Revizij je vesel, saj bosta po njegovih besedah pokazali, da je v hiši vse - kot mora biti. Dodal je tudi, da si bodo v novi sezoni prizadevali za kadrovsko prerazporeditev, za večje zadovoljstvo obiskovalcev pa bodo v hiši izvedli tudi nekaj tehničnih popravkov.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/sng-opera-in-balet-ljubljana-vendarle-mirno-v-sezono-2012-2013