V Lutkovnem gledališču Ljubljana bodo podelili Župančičeve nagrade

Avtor: STA

Na Odru pod zvezdami Lutkovnega gledališča Ljubljana bodo ob 21. uri podelili Župančičeve nagrade, najvišja priznanja Mestne občine Ljubljana za izjemne stvaritve na področju umetnosti in kulture. Župančičevo nagrado za življenjsko delo bo prejela dramska in filmska igralka, prvakinja Slovenskega mladinskega gledališča (SMG) Olga Kacjan.


Olga Kacjan / Foto: Žiga Koritnik

Kacjanova z natančnim študijem likov odkriva njihove nepričakovane razsežnosti in jih uprizarja z izjemno subtilnostjo in zavezujočo prezenco, zaznamovano s posebno krhkostjo. Njeno ime je pojem gledališča in filma tako v Sloveniji kot v nekdanji Jugoslaviji in osrednje ime SMG, je v utemeljitvi zapisala žirija.

Med njenimi odrskimi liki, v celoti prežetimi s pristno izpovednostjo in osebnim umetniškim sporočilom, so Parisada v Šeherezadi, Jacinta v Pohujšanju po Cankarju, Jokasta v Kralju Ojdipu, Lissie Kelch v Eni in drugi, interpretka Kleistovih pisem v uprizoritvi Diptih o ljubezni - Kleist.

Med njenimi opaznejšimi filmskimi vlogami so tiste v Povesti o dobrih ljudeh, Dekliškem mostu, Železnem križu, Splavu meduze, Dediščini in Carmen.

Podelili bodo še Župančičeve nagrade za ustvarjanje v zadnjih dveh letih. Prejeli jih bodo plesalec, koreograf, pedagog in umetniški vodja Iztok Kovač, kipar in vizualni umetnik Tobias Putrih ter skladatelj, klarinetist in univerzitetni pedagog Uroš Rojko.

Lansko leto je Župančičevo nagrado za življenjsko delo prejel skladatelj, dirigent in pedagog Lojze Lebič.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-lutkovnem-gledaliscu-ljubljana-bodo-podelili-zupanciceve-nagrade