V programu Glej, čez mejo premiera predstave "Men & Mahler"

Avtor: STA

V Stari mestni elektrarni je bila v petek, 8. junija 2012 svetovna premiera predstave "Men & Mahler", ki je nastala po zamisli priznanega danskega koreografa Palleja Granhoja. Projekt je plod sodelovanja Gledališča Glej s skupino Granhoj Dans ter mrežo DNA (Development of New Art). Ponovitvi predstave sta bili na sporedu 9. in 10. junija.


foto Per Victor

V projektu "Men & Mahler" se združujeta moški princip in harmoničnost glasbe Gustava Mahlerja. "Mahlerjeva žalostna in poetična glasba služi kot kulisa in nasprotni pol sliki možatega bratenja in igrivosti, medtem ko se osem plesalcev, zvezanih z gumijastimi vrvmi, plete na euro paleti ter izvaja moške arhetipske rituale. Pevka v ozadju opazuje igro in prepušča svojo dušo v objem grandiozni pesmi, ki jemlje dih," so zapisali v Gledališču Glej.

Granhoj je na torkovi novinarski konferenci v Gledališču Glej razkril, da je predstavo zasnoval na podlagi "Facebook dramaturgije", kjer pevka predstavlja opazovalko dogajanja in se vedno znova preizprašuje, kako se vmešati v dogajanje. Po napovedih bo projekt gledalcem razkril nove dimenzije razumevanja sodobnega plesa.

Nastopajoči v predstavi prihajajo iz različnih evropskih držav. Izbrani so bili na mednarodnih avdicijah, ki so potekale v okviru programa mreže DNA. Avdicije so Granhoju, ki se je slovenskemu občinstvu leta 2006 že predstavil s predstavo "Obstructsong" na festivalu Exodus, omogočile izbiro najprimernejših plesalcev, ki bi lahko gledalcem predstavili njegovo avtorsko tehniko. Prav slednja je namreč zadnjih 20 let v ospredju Granhojevih osebnih raziskovanj in dela.

Gledališče Glej je gledališko-plesni dogodek "Men & Mahler" gostilo v sklopu svojega mednarodnega programa Glej, čez mejo. Pomoč pri izvedbi svetovne premiere predstave v Sloveniji so Gleju ponudili v zavodu Bunker. Po treh predstavah v Stari mestni elektrarni so se ustvarjalci odpravili na evropsko turnejo, ki jo bodo sklenili aprila 2013 v danskem mestu Aarhus.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-programu-glej-cez-mejo-premiera-predstave-men-mahler