Predstavitev repertoarja SNG Maribor za sezono 2012/2013

Avtor: SNG Maribor

V Slovenskem narodnem gledališču Maribor so direktor Danilo Rošker, umetniški direktor Drame Vili Ravnjak, umetniški in glasbeni direktor Opere Benjamin Pionnier in umetniški direktor Baleta Edward Clug predstavili repertoar največjega slovenskega nacionalnega gledališča: Drame, Opere in Baleta ter simfoničnega orkestra za sezono 2012/2013.


foto Grega Mlakar / STA

»Gledališče je zmeraj bilo prostor duha in mišljenja, estetskih doživetij. Obisk gledališča je zato dejanje samospoznavanja in posledica človeške radovednosti ter želje po doživetju in odkritju še neznanega. Gledališka predstava ni le družabni dogodek, in obisk gledališča je veliko več kot le dokazovanje kulturnosti in razgledanosti,« je rekel direktor Slovenskega narodnega gledališča Maribor Danilo Rošker in dodal: »Naši umetniki v Drami, Operi, Baletu in simfoničnem orkestru pripravljajo vrhunski program, s katerim bodo po najboljših močeh skušali zadovoljiti vse, tudi najzahtevnejše okuse in pričakovanja. Poleg lastnih produkcij pripravljamo nekaj velikih domačih in mednarodnih koprodukcij.«

V Drami bodo izvedli šest premier: dve koprodukcijski uprizoritvi Veliki briljantni valček in Odisej, dve veliki uprizoritvi Mojster in Margareta in John Gabriel Borkman ter avtorski igralski projekt Do tu sega gozd in uprizoritev za odraščajočo mladino Totalka. »Čeprav svet in z njim slovenska družba toneta v čedalje bolj grob in pritlehen populizem, mariborska Drama kot umetniška ustanova ostaja zvesta načelom humanizma in razsvetljenstva. Program prihajajoče sezone ponuja poglobljen in kritično razmišljujoč pogled na stvarnost, v kateri kot posamezniki in kot družba živimo,« pravi umetniški direktor Drame Vili Ravnjak in dodaja: »Prepričan sem, da bo tudi prihajajoča sezona z izpovedno bogatimi in izvedbeno odličnimi uprizoritvami uspela izpolniti pričakovanja našega zvestega in naklonjenega občinstva.«

V Operi bodo izvedli štiri briljante iz operne zakladnice: Verdijev Rigoletto, Bizetovo opero Carmen, Mozartovo mojstrovino Don Giovanni in lirično opero Petra Iljiča Čajkovskega Evgenij Onjegin. »Omenjene operne predstave bomo poustvarili v prijateljskem duhu in dinamičnem sodelovanju med SNG Maribor in vidnejšimi mednarodnimi opernimi hišami iz Evrope in Azije. V predstavah si boste ogledali nekatere najvidnejše umetnike z mednarodne operne scene, ki so se odzvali mojemu prijateljskemu povabilu, in prisluhnili njihovim enkratnim glasovom,« je povedal umetniški in glasbeni direktor Opere Benjamin Pionnier ter dodal: »Z velikim veseljem napovedujem tudi umetniško sodelovanje z dvema najodličnejšima in mednarodno znanima slovenskima sopranistkama, Bernardo Bobro in Sabino Cvilak, ki nas bosta navkljub številnim angažmajem razveselili z opernimi nastopi v svojem rojstnem mestu.«

Simfonični orkester SNG Maribor bo nastopil v dveh koncertnih ciklih. Šest koncertov Simfoničnega cikla začenja z obeleženjem 150-letnice Debussyjevega rojstva, gostja bo znamenita slovenska pianistka Dubravka Tomšič Srebotnjak. Sledita tradicionalni novoletni koncert in koncert, posvečen dvestoletnici rojstva opernih velikanov Richarda Wagnerja in Giuseppeja Verdija. Na sporedu bo še Verdijev Rekviem. Stilno raznoliko 20. stoletje zastopajo dela Dariusa Milhauda, Mendelssohna-Bartholdyja in Manuela de Falle. Sezono zaključujejo dela Beethovna, Paganinija in Césarja Francka.

Novost sezone je cikel Mojstri klasike, kjer bodo na štirih koncertih izvedli dela Haydna, Mozarta, Bacha, Boccherinija, Gounoda in Dvořáka. Cikel je še posebej primeren za ljubitelje t. i. absolutne glasbe poznega baroka, predklasicizma, dunajske klasike in romantične glasbe za komorne zasedbe.

Simfonični orkester SNG Maribor bo z deli Štuheca, Masseneta, Debussyja in Čajkovskega gostoval v Cankarjevem domu v okviru abonmajske ponudbe Slovenske filharmonije.

Balet bo v novi sezoni obogatil svoj repertoar z dvema praizvedbama, novembra z baletom Prokofjeva Romeo in Julija v viziji in koreografiji Valentine Turcu ter z Večerom sodobnih baletov v koreografiji najvplivnejšega hrvaškega koreografa nove generacije Staše Zurovca, srbskega koreografa Zorana Markovića, ki prihaja iz slovitega Nizozemskega plesnega gledališča (NDT), ter člana mariborskega baletnega ansambla Gaja Žmavca. »Naša vizija združuje drznost z objektivnostjo ter inovativnost z odgovornostjo. Zavedamo se naših dosežkov, istočasno pa se zavedamo tudi pričakovanj občinstva,« je dejal umetniški direktor Baleta Edward Clug in dodal: »Pred vsako sezono si postavljamo načrt, ki zahteva veliko iznajdljivosti, prilagajanja in tveganja. Odločitev in izbira novih baletnih del predstavljata za naš ansambel umetniški izziv in hkrati ustvarjalni impulz za vsakega plesalca.«

Ob tradicionalni ponudbi abonmajev Drame, Opere in Baleta, Simfoničnega cikla ter novega koncertnega cikla Mojstri klasike je na voljo priljubljeni Otroški gledališki abonma, kjer si bodo najmlajši obiskovalci gledališča lahko ogledali Pravljico o carju Saltanu, Jurija Murija v Afriki in pa gostovanje SNG Drama Ljubljana z Malo čarovnico. Abonma Drama Plus sestavljajo dramske uspešnice Sen kresne noči, Ženska, ki sem ji bral, Odisej in gostovanje MG Ptuj v koprodukciji s HNK Varaždin s Komedijo o loncu.

Vpis abonmajev za prihajajočo sezono se v Slovenskem narodnem gledališču Maribor za dosedanje abonente začenja 11. junija, novi abonenti pa se lahko vpišejo od 21. do 30. junija.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/predstavitev-repertoarja-sng-maribor-za-sezono-2012-2013