Pri Drami je izšla monografija o Mileni Zupančič

Avtor: SNG Drama Ljubljana

V okviru 91. letnika priznane publikacije Gledališki list, ki jo izdaja SNG Drama Ljubljana, je včeraj izšla monografija o veliki igralki, dami slovenskega gledališča in filma ter redni članici ansambla ljubljanske Drame Mileni Zupančič.


foto Peter Uhan

Na domačem gledališkem odru je portretiranka medijem, ansamblu in številnim gostom iz drugih slovenskih gledališč obeležila izid knjige o svojem bogatem življenjskem opusu. Pri tem so se ji pridružili umetniški vodja Eduard Miler, dramaturginja in urednica monografije Mojca Kranjc ter Polona Juh, Silva Čušin in Dušan Jovanović, ki so interpretirali izbrana besedila iz umetničine monografije.

Knjigo, ki je nastala pod skrbnim uredniškim očesom Mojce Kranjc in s predanim sodelovanjem umetnice, je oblikoval letošnji Prešernov nagrajenec Matjaž Vipotnik. Monografija na 120 straneh združuje številne pomembne, manj znane in tudi še neobjavljene trenutke iz igralkinega poklicnega in osebnega življenja, njena razmišljanja nekoč in danes, odmevne javne govore, avtorska besedila in številne zgodbe, ki razkrivajo, kako je biti Milena Zupančič. Knjiga tako uvodoma ponuja v branje iskren in oseben pogovor z umetnico, ki ga je pripravila dramaturginja Eva Kraševec. V nadaljevanju pa se lahko med drugim poglobimo tudi v portretirankino diplomsko nalogo, različna osebna pisma in besedila namenjena gledališkim kolegom, prijateljem in vzornikom ter lahko podoživimo številne javne govore, predavanja in njena humanitarna delovanja. Zgodbo o Mileni Zupančič pa dopolnjuje bogata fotografska oprema iz različnih institucionalnih in osebnih arhivov.

»Ponosni smo, da nam je v okviru založniške dejavnosti SNG Drama Ljubljana uspelo pripraviti dokumentarno tako bogato ter vsebinsko in oblikovno dovršeno monografijo o eni največjih slovenskih igralk. Milena Zupančič je s svojo umetniško in družbeno angažiranostjo, v Drami in drugod, pomembno zaznamovala slovenski in 'jugoslovanski' kulturni prostor, kar je uspelo le redkim umetnikom,« je povedal umetniški vodja Eduard Miler.

Urednica in dramaturginja Mojca Kranjc je proces urejanja monografije in sodelovanja s portretiranko označila za enega najprijetnejših uredniških projektov v svoji karieri. »Upam, da knjiga ponuja celovit pogled na neko umetniško osebnost, da je, kar se podatkov tiče, referenčna, in da je po zaslugi bogate fotografske opreme in navsezadnje zaradi elegantne oblike, ki ji jo je dal Matjaž Vipotnik, prijetna za branje in za gledanje. Ob tem pa si tudi želim, da monografija o Mileni Zupančič, ki je kljub dolgoletni in ambiciozni tradiciji založniške dejavnosti ljubljanske Drame prva tovrstna publikacija, pomeni lep in opazen začetek serije podobnih monografij,« je še dodala.

Monografijo je mogoče kupiti pri blagajni SNG Drama Ljubljana. Cena posameznega izvoda znaša devet evrov.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/pri-drami-je-izsla-monografija-o-mileni-zupancic