APT, Siddharta in Rock Otočec z detonacijo ČlovekA z bombami

Avtor: STA

Anton Podbevšek Teater (APT), skupina Siddharta in približno 20 nastopajočih bodo 26. in 27. junija, dan pred in na uvodni dan festivala Rock Otočec, na otoški jasi izvedli ČlovekA z bombami, glasbeno gledališko detonacijo posvečeno Antonu Podbevšku in Srečku Kosovelu. Največji novomeški partnerski projekt EPK bo stal dobrih 200.000 evrov.


foto Borut Peterlin

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci povedal avtor koncepta in režije ČlovekA z bombami Matjaž Berger, projekt skozi detonacijo glasbenega kolektiva Siddharta sproža in artikulira miselni ter estetski dvoboj navedenih slovenskih avantgardistov 20. stoletja, hkrati pa performerji, intermedijski umetniki in športniki teoretsko komentirajo čas po postmoderni ter iščejo novo dobo in status elitnega nasproti množičnemu.

Za poldrugo uro trajajočo predstavo so izumili tudi nov žanr oziroma detonacijo, eksperiment Brechtovskega porekla s potujitvijo časa in prostora, pri katerem bodo dejavni tudi gledalci, je pojasnil Berger. Pevec skupine Siddharta Tomi Meglič je dodal, da bodo v predstavi s sodobnim glasbenim slogom povzeli poezijo avantgardistov Podbevška in Kosovela.

Poleg ustaljenih glasbil rock zasedbe so posegli še po elektronski in digitalni glasbeni opremi, klasični rock pristop pa bodo obogatili z opernima pevkama, godali ter zborom. Ustvarili bodo glasbeno rdečo nit, ki bo temelj celotnega sporočila detonacije, ne izključujejo pa izdajo omenjene glasbe na posebnem avdio-video albumu, je še povedal Meglič.

Po besedah vodje Rock Otočca Francija Keka ga pri sodelovanju z novomeškim gledališčem in samem projektu veseli, da bodo lahko z njim, namesto, da bi uvozili kašen tuj projekt, Evropi pokazali slovenski kulturni presežek.

V predstavi bodo med drugimi nastopili igralci Pavle Ravnohrib, Borut Veselko, Nina Rakovec, Petra Govc in Akira Hasegawa, radijski voditelj Jure Longyka ter operni pevki Irena Yebuah Tiran in Katja Konvalinka. Soavtor Siddhartine glasbe je Peter Penko, kostume za predstavo pa je oblikoval Alan Hranitelj.

ČlovekA z bombami, največji partnerski projekt Mestne občine Novo mesto v okviru projekta Evropska prestolnica kulture (EPK) bodo zaenkrat izvedli le dvakrat, premierno za 1000 gledalcev na predvečer Rock Otočca, za večje občinstvo pa v okviru prvega večera omenjenega festivala.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/apt-siddharta-in-rock-otocec-z-detonacijo-cloveka-z-bombami