V sklopu EPK premiera spektakla Krojači sveta - Funeral Fashion Show

Avtor: STA

Stari oder SNG Maribor bo v sredo gostil premiero modno-gledališko-glasbenega spektakla Krojači sveta - Funeral Fashion Show, ki je nastala zamislih Dušana Jovanovića, Vesne Milek in Svetlane Slapšak. Režijo je prevzel Jovanović. Predstava je mešanica modnega, gledališkega in glasbenega dogajanja, ki pokaže tisto, česar ni več, a je še vedno živo.


foto Arhiv SNG NG

Kot sporočajo iz zavoda Maribor 2012, se bodo po odru sprehodili mrtvi - z imeni in obrazi. "Danes so bolj živi kot kdajkoli, ker so izgorevali v ideji, večji od njih samih. Mojstri lastne podobe in propagande, ki so tudi s svojo skrbno nadzorovano podobo premagali smrt," so zapisali.

Ustvarjalci predstave bodo skušali med drugim pokazati, da sta moda in politika le dve strani istega kovanca - moči. Moda je po njihovem namreč oblast, tisti, ki so imeli moč, pa so jo dobili zato, ker so vedeli, kako manipulirati z množico. Odrski spektakel Krojači sveta - Funeral Fashion Show je neke vrste potovanje skozi človeštvo.

Po Jovanovićevih besedah gre pri predstavi za "nekakšen civilizacijski priročnik za vrednote, ideje, izzive najbolj inteligentnih, genialnih ljudi v naši večtisočletni zgodovini". Avtor in režiser je dejal, da je projekt zanimiv, a težak. Idejno se navezuje na njegov stari projekt Žrtve mode bum bum v Slovenskem mladinskem gledališču - modno revijo vojaških uniform skozi stoletja.

V predstavi nastopajo Iztok Mlakar, Kristijan Guček, Ana Facchini, Radoš Bolčina, Marjuta Slamič, Jože Hrovat, Blaž Valič, Miha Nemec, Peter Harl, Michail Rynia, Arna Hadžialjević, Gorazd Jakomini, Medea Novak, Milan Vodopivec, Helena Peršuh, Vesna Vončina, Nastja Bremec, Ivo Barišič, Nia Modic, Dušanka Ristić in Nevenka Vranič.

Scenografijo za predstavo je zasnovala Meta Hočevar, kostume sta oblikovali Jelena in Svetlana Proković. Avtor glasbe je Drago Ivanuša, oblikovalca giba sta Nastja Bremec in Michal Rynia, oblikovalka maske in pokrival je Ana Lazovski, oblikovalec svetlobe Samo Oblokar, lektor Srečko Fišer, dramaturginja in producentka pa Klavdija Zupan.

Predstava je nastala pod okriljem SNG Nova Gorica v koprodukciji z zavodom Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-sklopu-epk-premiera-spektakla-krojaci-sveta-funeral-fashion-show