Iztok Hrga na Kitajskem nagrajen za kostumografijo predstave Vžigalnik

Avtor: STA

Lutkovno gledališče Ljubljana (LGL) je na svetovnem lutkarskem festivalu v kitajskem mestu Chengdu osvojilo nagrado za kostumografijo v predstavi Vžigalnik. Kostumograf predstave je Iztok Hrga. Predstava v režiji Jana Zakonjška, ki jo je po Andersenovi predlogi priredil Andrej Rozman-Roza, združuje klovne in ročne lutke.


Foto Žiga Koritnik

Predstava se začne, ko trije klovni na oder pripeljejo trikolo z velikim zabojem. Ustavijo se in iz zaboja nastane mali oder. Na njem oživijo ročne lutke, ki zaigrajo pravljico Vžigalnik. Gledalec v njej spremlja zgodbo Vojaka, ki gre v mesto, da bi videl poroko Princeske in se dodobra najedel. Pot mu prekriža Coprnica in Vojak dobi star vžigalnik ter zlatnike, ki mu jih spelje Zmene. Ostane mu vžigalnik, ki pa je čudežen.

Slovenski lutkarji so predstavo uprizorili v Parku nacionalne dediščine. Nastopili so s sedmimi prirejenimi skrajšanimi verzijami v angleščini in eno integralno verzijo v slovenščini, so sporočili iz LGL.

V predstavi nastopajo igralci Maja Knušič, Gašper Malnar in Iztok Lužar, ki sta jim pri osvajanju cirkuških spretnosti pomagala Natalija in Ravil Sultanov.

Svetovni lutkarski festival, ki se je v nedeljo sklenil s podelitvijo nagrad, je potekal sočasno z 21. kongresom mednarodnega lutkarskega združenja Unima, ki se je sklenil 3. junija.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/iztok-hrga-na-kitajskem-nagrajen-za-kostumografijo-predstave-vzigalnik