V Zagrebu potekajo Dnevi satire Fadila Hadžića

Avtor: STA

V Zagrebu so se v petek začeli tradicionalni Dnevi satire satiričnega gledališča Kerempuh, ki so jih letos preimenovali v Dneve satire Fadila Hadžića. V sklopu 36. festivala bodo uprizorili deset predstav po izbiri selektorja Hrvoja Ivankovića. Večina predstav se vsebinsko nanaša na problematiko odnosov v družinah.


Festival je odprla predstava Vedrane Rudan "Dabogda te majka rodila" v režiji Tatjane Mandić Rigonat in izvedbi gledališča HNK Ivana pl. Zajca in HKD teatra z Reke. Predstava je nastala po istoimenskem romanu, v katerem Rudanova govori o odnosu med materjo in hčerjo, ki je nenehno na meji med ljubeznijo in sovraštvom, ter o očetovih spolnih zlorabah.

Poleg omenjene predstave bodo predstavili še štiri uspešnice zagrebških gledališč, tri uprizoritve drugih hrvaških gledališč in dve tuji predstavi. Slednji bosta uprizorili beograjsko gledališče Zvezdara Teatar in Bosansko narodno gledališče iz Zenice.

Srbsko gledališče bo uprizorilo predstavo "Kumovi" Dušana Kovačevića, bosansko pa predstavo "Pismo iz 1920" v režiji Oliverja Frljića. Frljić se podpisuje tudi pod režijo predstave "Prolazi sve", ki jo bo uprizorilo hrvaško gledališče Gavella.

Najboljši predstavi bodo 16. junija podelili nagrado, poimenovano zlati smeh, piše hrvaška tiskovna agencija Hina.

Dneve satire so lani posvetili Fadilu Hadžiću (1922-2011), utemeljitelju gledališča Kerempuh in Dnevov satire. Od letos gledališki festival tudi nosi njegovo ime.

Na lanski 35. izdaji Dnevov satire so se predstavili tudi slovenski gledališčniki. SNG Drama Ljubljana je gostovala z Lubitschevo igro Ko sem bil mrtev v režiji Diega de Bree, Mini teater pa je bil koproducent v slovensko-hrvaški predstavi Kiklop.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-zagrebu-potekajo-dnevi-satire-fadila-hadzica