Marijinsko gledališče presenetilo zaradi vzporednic z aktualno politiko

Avtor: STA

Marijinsko gledališče je z novo produkcijo klasične opere presenetilo občinstvo. Velika ruska gledališča v svojih uprizoritvah redko namigujejo na aktualno politiko, legendarni teater iz Sankt Peterburga pa je v novi postavitvi opere Boris Godunov Modesta Musorgskega storil prav to.



Gledališče je v najnovejši uprizoritvi edine dokončane opere Musorgskega potegnilo vzporednice med neusmiljenim voditeljem iz 16. stoletja in trenutnim ruskim režimom. Oder v Sankt Peterburgu na neki točki preplavijo policisti in protestniki s slogani, kar neposredno meri na ulične demonstracije proti vladavini Vladimirja Putina.

Opera iz 19. stoletja, nastala po predlogi ruskega poeta Aleksandra Puškina, pripoveduje o vzponu in padcu carja Borisa Godunova, ki se je na prelomu v 16. stoletje povzpel na prestol po tem, ko je umoril zakonitega naslednika. Vladarji in oblastniki v kasnejši Sovjetski zvezi so opero zaradi zgodbe, ki se osredotoča na prepad med carjem in njegovim ljudstvom, večkrat cenzurirali.

Novo postavitev v Marijinskem gledališču je podpisal britanski režiser Graham Vick, premierno so jo uprizorili minuli konec tedna v okviru programa Zvezde Belih noč, s katerim se začne festival Bele noči.

Medtem ko marsikatere podrobnosti merijo na perestrojko in leta, ko so Rusijo močno zaznamovali ekonomska kriza in množična zborovanja, pa so drugi elementi, kot sta menih s prenosnim računalnikom in zastor z bogato ikono, bolj značilni za obdobje Vladimirja Putina in vse večjo moč ortodoksne Cerkve. Najmočnejši namig na današnjo Rusijo pa predstavljajo uniformirani policisti, ki varujejo carja Godunova in njegovo družino pred množico jeznih prebivalcev.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/marijinsko-gledalisce-presenetilo-zaradi-vzporednic-z-aktualno-politiko