Glej, Klovn(Buf)!

Avtor: Anita Volčanjšek

V petek, 25. 5., se je v Mariboru, evropski prestolnici kulture 2012, pričel peti mednarodni gledališko-klovnski festival Klovnbuf.


foto Rok Govednik

Organizator festivala, ki se tokrat predstavlja pod motom Od dvornega norca do filozofa … ? je Zavod Bufeto, edina profesionalna ustanova, ki v Sloveniji goji in razvija klovnsko gledališče. Njegova ustanovitelja, Natalija in Ravil Sultanov, sta s pomočjo sodelavcev v Slovenijo povabila mnoga svetovno priznana imena, diplomante cirkuških akademij, artiste znamenitega Cirque du Soleil-a, akrobate in klovne. V pestrem programu, ki se bo 28. 5. začel obenem odvijati tudi v Ljubljani, ne manjka smeha in zabave za najmlajše, vendar Zavod Bufeto – ki s sintezo cirkuško-klovnskih veščin ter dramaturških pristopov rahlja okvire tako klasičnega dramskega gledališča kot tudi tipičnega cirkuškega šova – apelira tudi na starejšo publiko. Ekipa Bufeta namreč pravi, »da mora biti klovn čimbolj brezmiseln, da najde svoj smisel. Šele tedaj brezsmiselnost, ki jo s seboj prinaša, pridobi značaj kritične ocene. Prav zaradi odsotnosti vsakega pomena tako klovn postaja upornik, ki edini lahko razbije, obrne, prevetri obstoječe vrednotne sisteme.«

Uvertura v raznolik program, ki se bo odvijal vse tja do začetka julija – na različnih prizoriščih, tudi v Murski Soboti, Velenju in na Ptuju – se je zgodila na ulici, po številnih mariborskih trgih, kjer je Zavod Bufeto (s svojimi mlajšimi učenci in sodelavci) pripravil interaktivne akcije. Točke – žongliranje, animacija najmlajšega občinstva, manipuliranje z različnimi rekviziti – so privabile številne mimoidoče, obenem pa je bila ulična akcija tudi napoved za večerni dogodek, nastop različnih artistov na ploščadi pred Lutkovnim gledališčem Maribor. Obiskovalci so v skoraj dve uri trajajočem kalejdoskopu predstav spoznali osnovne klovnske veščine, akrobatske prvine in čarovnije. Poleg Zavoda Bufeta, znotraj katerega so najmlajše animirali – jih spodbudili k sodelovanju oz. ustvarjanju atmosfere – štirje artisti, so svoje veščine prikazali še umetniki iz Rusije in Švice, kateri pa se bodo tokom festivala predstavili tudi v samostojnih nastopih. Švicarski cirkuško-klovnski akrobatski duo Ibaccalà clown je navdušil z akrobatskimi točkami in izpiljeno situacijsko komiko. Njun nastop temelji na fizičnih akcijah, dopolnjenih s klovnskimi prvinami in animacijo občinstva. Slednje se je v prijetnem večeru z veseljem odzvalo spodbudi artistov in skupaj s(m)o ustvarili pravi  klovnsko-gledališki spektakel. Vanj sta bila integrirana tudi ruska klovna, ustvarjalca Theatra Kavardak, ki s svojim nastopom apelirata predvsem na otroke, jih animirata, obenem pa na odru ustvarita različne atmosfere– od počasnih, umirjenih prigod iz življenja dveh klovnov, do poskočnih, impulzivnih akcij. Kot zadnji pa je delček svojega individualnega nastopa odkril ruski artist Aleksej Mironov, ki je navdušil s ˝čarovniškimi triki˝, žongliranjem in ne nazadnje, s prezenco samo.


foto Rok Govednik
Petkov večer je bil zanimiva, zabavna in tudi poučna uvertura v nadaljnje dogajanje, kjer se bodo, poleg nastopov slovenskih in tujih mojstrov, zvrstile tudi delavnice za otroke in posamezne interaktivne akcije. Zato, glej, prihajajo klovni, prihaja zabava za vse, mlade in mlade po srcu!


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/glej-klovn-buf