V Šentjakobskem gledališču broadwayska igra Woodyja Allena

Avtor: STA

V Šentjakobskem gledališču bodo v soboto ob 19.30 premierno uprizorili broadwaysko igro Woodyja Allena Zaigraj še enkrat, Sam. Allenova igra iz leta 1969 spaja komedijski in melodramatični žanr brez solzavosti, pri občinstvu vseskozi sproža nasmihanje, identifikacijski moment in premislek, je povedal umetniški vodja gledališča Jaša Jamnik.


Igra Zaigraj še enkrat, Sam je tri leta po broadwayski uprizoritvi dobila še filmsko različico, za katero je Allen napisal scenarij in zaigral v glavni vlogi "simpatične zgube", filmskega kritika Allana Felixa. Ta kot nerodni, nervozni in klepetavi hipohonder skuša bolj ali manj uspešno prebroditi življenjsko krizo in osvojiti dekle zunaj svojega dometa.

Na pomoč mu priskočita prijatelja, zakonski par, svetuje pa mu še nihče drug kot Humphrey Bogart v svoji najboljši podobi odločnega in izkušenega moškega. V vlogi zmedenega kritika bo zaigral Žiga Sedmak, samozavestno filmsko ikono pa bo utelesil Bojan Vister.

Ustvarjalce Šentjakobskega gledališča označuje nesebična predanost delu, izjemna disciplina in želja po kreaciji, je na včerajšnji novinarski konferenci povedal režiser Dušan Mlakar. "Fascinantno je, koliko je tu plemenitega hotenja in fine želje," je dodal Mlakar, ki je z gledališčem sodeloval že pri predstavi Partija remija v sezoni 1996/97.

S scenografijo je predstavo izpopolnila Jasna Vastl. Kostumografka je akademska igralka Jerneja Jambrek, glasbena opremljevalka pa je Darja Hlavka Godina. Igro je prevedla Darja Dominkuš.

Predstava Zaigraj še enkrat, Sam bo v letošnji sezoni doživela štiri ponovitve, v naslednji pa jo prištevajo med potencialne uspešnice, je še dejal Jamnik.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-sentjakobskem-gledaliscu-broadwayska-igra-woodyja-allena