Klovnbuf 2012: Od dvornega norca do filozofa

Avtor: STA

V Mariboru, Ljubljani in še v nekaterih slovenskih mestih bo od 24. maja do 7. julija potekal 5. mednarodni gledališko-klovnski festival Klovnbuf 2012. Letošnja izdaja bo na vsebinski ravni raziskovala zgodovinsko perspektivo transformacije lika klovna od dvornega norca do filozofa z močno politično, socialno in družbeno angažirano pozicijo.


Na festivalu se bodo, tako kot na dosedanjih izdajah, predstavili vrhunski, svetovno priznani umetniki sodobnega profesionalnega klovnskega gledališča. Ker je festival uvrščen v program Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture, in sicer v programski sklop Terminal 12, bo glavnina festivalskega programa potekala v Mariboru. Festival se bo selil tudi v Ljubljano, ostala partnerska mesta EPK 2012 ter druge kraje po Sloveniji, je na včerajšnji novinarski konferenci povedala Brigita Dane iz Zavoda Bufeto, ki festival organizira.

Festival tudi letos sestavljajo štirje stalni programski skopi. V sklopu Klovnbufovega gledališče za otroke se bodo 26. in 27. maja v Lutkovnem gledališču Maribor predstavili Theater Kavardak (Rusija), Ibaccala Clown (Švica), Fraser Hooper (Nova Zelandija) in Zavod Bufeto. V sklopu Klovnbufovega gledališča za odrasle se bodo med 28. in 31. majem prav tako v Lutkovnem gledališču Maribor predstavili Jango Edwards (ZDA), Aleksej Mironov (Rusija), Paolo Nani (Italija) in Mikos (Rusija).

Delavnica klovnovskega gledališča - Klovnbufov laboratorij bo od 29. do 31. maja potekala na 2. gimnaziji Maribor in od 1. do 3. junija v dvorani Stare pošte Slovenskega mladinskega gledališča v Ljubljani. Vodil jo bo Yvo Mentens, predavatelj francoske klovnovske šole Le Samovar.

Četrti programski sklop je potujoči festival Klovnbufova karavana. Ta bo letos med 23. junijem in 7. julijem obiskal Mursko Soboto, Slovenj Gradec, Velenje, Izolo, Kamnik, Piran, Portorož, zagotovo pa se bo na svoji poti ustavili še kje, saj se po besedah Danejeve ponekod še dogovarjajo za sodelovanje.

Sicer pa po njenih besedah letošnji festival uvaja dva nova programska sklopa. Prvi je Klovnbufovo noro mesto, ki ga Zavod Bufeto pripravljava skupaj s francosko klovnovsko šolo Le Samovar in v okviru katerega bodo izvajalci poskrbeli za številne ulične klovnovske intervencije, akcije in klovnovske reprize. Potekal bo v Mariboru od 29. do 31. maja in v Ljubljani od 1. do 3. junija.

Drugi je Klovnbufov oder, ki bo ponudil vpogled v delo slovenskih ustvarjalcev klovnovskega gledališča in bo potekal v Slovenskem mladinskem gledališču. V tem sklopu bo mogoče videti predstavi Moja nit je rdeča Eve Škofič Maurer ter Ugriz Tine Janežič in Dušana Teropšiča, Zavod Bufeto pa bo se skupaj z mednarodnimi gosti predstavil s projektom Ultimativna tragedija.

Festival bo ob tem ponudil še Klovnbufovo šolo za klovne in poskrbel za Vesele Klovnbufove ulice, Klovnbufovo mesto smeha pa bo ponudilo na ogled klovnovske predstave na zunanjih prizoriščih v Mariboru, Ljubljani in drugod po Sloveniji.

Po besedah Natalie Sultanove z Zavoda Bufeto želijo zajeti kar najširši krog občinstva, zato bo veliko dogodkov letošnjega festivala potekalo na prostem. Poleg tega bodo skušali s festivalskimi razglednicami pritegniti tudi tiste Ljubljančane, ki ne živijo v samem središču mesta.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/klovnbuf-2012-od-dvornega-norca-do-filozofa