V LGL plesni solo Ups o ponavljajočih se napakah

Avtor: STA

V Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL) bo nocoj premiera plesnega sola Ups v izvedbi poljske plesalke in koreografinje Anite Wach in režiji Bojana Jablanovca. Predstava se ukvarja z mehanizmom napake, ki deluje kot zanka, iz katere ni izhoda, so zapisali v Vii Negativi, ki projekt producira v sodelovanju s fundacijo Art Stations iz Poznana.


foto Arhiv Via Negativa

"V času, ko se vrtimo okoli ponavljanja ene in iste napake, ko iskanje rešitev sproža samo nadaljnjo serijo napak, tudi zgodovina postopoma izgublja svoj smisel. 'Razsvetljeni um' je obtičal na dvoru sončnega kralja Ludvika XIV. in vsak poskus rešitve že vnaprej cinično obsoja na propad," navajajo ustvarjalci.

Jablanovec je znan kot ustanovitelj in umetniški vodja projekta odprtega tipa Via Negativa, v katerega se igralci sproti vključujejo oziroma iz njega izstopajo. Na spletni strani Vie Negative o projektu piše: "To je igra, v kateri je prvo pravilo: nikoli ne pozabi, da igramo igro."

Zvesti spremljevalci Vie Negative Wachevo, tudi priznano performerko, poznajo iz predstav Sramota (2011) in Terapija Casablanca (2010). Sicer je Waceva od leta 2005 članica varšavske gledališke skupine Bretoncaffe, v kateri se posvečajo iskanju novih metod telesnega izraza ter nove dramaturgije giba, sodelovala pa je tudi pri številnih mednarodnih projektih. Kot avtorica se podpisuje pod tri plesne projekte: "Inch 1,5" (2006), "weast.com" (2009) in "Improvised" (2010).

Kot koproducenti so pri predstavi Ups sodelovali Tanzhaus nrw Düsseldorf in Dance Ireland Dublin v okviru rezidenčnega programa. Po nocojšnji slovenski premieri sledita še premieri v nemškemu Düsseldorfu (31. maja) ter v poljskemu Poznanu (5. junija).


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-lgl-plesni-solo-ups-o-ponavljajocih-se-napakah