SNG Drama Ljubljana na slovenskih in tujih odrih

Avtor: SNG Drama Ljubljana

Ljubljanska Drama bo do konca gledališke sezone 2011/12 ob 358 predstavah v domačem gledališču odigrala tudi 96 predstav na drugih odrih po Sloveniji, v zamejstvu in v tujini. Po nedavni udeležbi uprizoritve Ko sem bil mrtev v režiji Diega de Bree v Kolumbiji na 13. Ibero-ameriškem gledališkem festivalu Bogota 2012 in na Hrvaškem na 19. Mednarodnem festivalu malih odrov Reka ter BOK festu 2012 v Bjelovarju se SNG Drama Ljubljana intenzivno pripravlja tudi na nova gostovanja in festivale v iztekajoči se in prihajajoči sezoni.


Ekipa Drame na gostovanju v Bogoti / Foto Primož Klavs

Pred koncem sezone tako čaka Dramo 10. maja še gostovanje z najnovejšo uprizoritvijo Rdeča v režiji Zvoneta Šedlbauerja v Kulturnem domu Pliberk in nato z Beneškim trgovcem v režiji Eduarda Milerja 2. junija v Narodnem pozorištu Sarajevo in 16. junija v Slovenskem národnem divadlu v Bratislavi. Za prihodnjo sezono pa se že dogovarja za gostovanja v Berliner Ensemblu, v Theatru Oberhausen, v zagrebškem Gradskem dramskem kazalištu Gavella, v Teatru Metastasio Stabile della Toscana v Pratu, v Dominikanski republiki in v Mariboru 2012 – Evropski prestolnici kulture. Povabljena pa je tudi na festivala Čas podob (evropska mreža uprizoritvenih umetnosti in umetnosti gibljivih slik) v pariškem Centquatru in Prehodi 2013 (festival gledališč z evropskega vzhoda) v Metzu.

»Skoraj za nami je zelo uspešna sezona, zanimanje drugih slovenskih in tujih gledališč za naše uprizoritve pa dodatno potrjuje, da ima SNG Drama Ljubljana vrhunski igralski ansambel, izjemen repertoar in predano ekipo sodelavcev, ki pomagajo pri njegovem oblikovanju in izvedbi. Le še nekaj dni pa nas loči od slavnostne predstavitve repertoarja sezone 2012/13, ki bo tudi v bodoče omogočal naše gledališko povezovanje s tujino,« je povedal umetniški vodja SNG Drama Ljubljana Eduard Miler.

Na repertoarni in gostovalni uspeh sezone je ponosen tudi v. d. ravnatelja ljubljanske Drame Peter Sotošek Štular, ki je poudaril, da mora biti Drama kot osrednje nacionalno gledališče s svojim programom dostopna čim večjemu delu slovenskega prebivalstva, prav tako pa biti tudi odprta za kulturno izmenjavo z drugimi državami in prispevati k oblikovanju mednarodne gledališke umetnosti. »To lahko dosežemo le z gostovanji, ki pa zahtevajo dodatna finančna sredstva in ta morajo biti nacionalnemu gledališču vedno na voljo. Tako na primer, kljub interesu državnih predstavnikov Islandije, letos nismo mogli uresničiti gostovanja v Reykjaviku z uprizoritvijo Bobby in Boris v režiji Dušana Jovanovića ob 40. obletnici šahovskega dvoboja med Bobbyjem Fischerjem in Borisom Spaskim. Tak projekt bi nedvomno veljal za enega od vrhuncev letošnjega evropskega gledališkega dogajanja in bi prispeval k promociji Slovenije in naše gledališke umetnosti v tujini. Tudi s preudarnim finančnim vodenjem in varčevanjem nam je kljub trenutnim razmeram uspelo izpeljati odlično sezono, z več sredstvi pa bi letos lahko izvedli še nekaj pomembnih in odmevnih mednarodnih gostovanj,« je še dodal.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/sng-drama-ljubljana-na-slovenskih-in-tujih-odrih