Na Ptuju letošnji festival mladinske ustvarjalnosti

Avtor: STA

Na Ptuju bo konec tedna v organizaciji Javnega sklada za kulturne dejavnosti potekal festival mladinske ustvarjalnosti Vizije in Rock vizije 2012. Tradicionalnemu srečanju mladinskih gledaliških in rock skupin iz Slovenije in zamejstva se prvič pridružujejo tudi lutkovne skupine in skupine mladih interpretov literarnih besedil.


Nastop in vizije vseh udeležencev festivala, ki se bo začel petek, bo ocenila strokovna žirija, v kateri bodo igralec in glasbenik Gojimir Lešnjak, lutkar in basist Matevž Gregorič ter srbski gledališki režiser Predrag Stojmenović. Žirija bo zadnji dan festivala v nedeljo podelila "vizionarje", priznanja za najboljše ustvarjalce. Ogled vseh predstav in koncertov bo brezplačen.

Selektorsko delo v posameznih kategorijah so opravili igralka Ana Ruter na področju gledališča, lutkovna režiserka Jelena Sitar na področju lutkarstva in samostojni strokovni svetovalec za instrumentalno glasbo pri JSKD Daniel Leskovic na področju rock skupin. Letos so si selektorji ogledali 41 gledaliških in osem lutkovnih predstav, 11 nastopov recitatorskih skupin in nastope 40 rock skupin, ki so se na regijskih srečanjih v Sloveniji in zamejstvu potegovale za nastop na festivalu Vizije.

Za ptujski festival so selektorji izbrali osem gledaliških, tri lutkovne, dve recitatorski in 11 rock skupin. Gre za najobetavnejše mlade, neodvisne in še neuveljavljene skupine različnih žanrov, festival Vizije pa jim pomaga vstopiti v širši gledališki, lutkovni in glasbeni svet.

Dobitniki vizionarja za najboljšo gledališko in lutkovno predstavo bodo dobili možnost brezplačne udeležbe na različnih gledaliških in lutkovnih delavnicah, najboljša gledališka predstava v celoti pa se bo uvrščena še v spremljevalni program 51. Linhartovega srečanja, festivala gledaliških skupin Slovenije, ki bo potekal med 27. in 29. septembrom v Postojni. Najboljši rock skupini bo sklad omogočil snemanje glasbenega videospota.

Tridnevno festivalsko dogajanje bo potekalo vsak dan v Centru interesnih dejavnosti Ptuj, Stari steklarski delavnici in Mestnem gledališču Ptuj. Festival se bo v petek ob 11.30 začel v ptujskem gledališču s predstavo Igra s pari Fedrinega gledališča I. Gimnazije Celje.

Namen festivala ni tekmovalnost, temveč možnost za srečevanje mladinske gledališke, lutkovne, recitatorske in glasbene ustvarjalnosti. Vsi udeleženci se bodo lahko udeležili brezplačnih gledaliških delavnic ter okrogle mize o predstavah festivala, ki jo bo v nedeljo v Narodnem domu Ptuj vodila dramaturginja in gledališka kritičarka Ana Perne.

Več o festivalu na spletni strani festivala.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-ptuju-letosnji-festival-mladinske-ustvarjalnosti