Študenti AGRFT z branjem Cankarjevih Hlapcev proti napovedanim varčevalnim ukrepom

Avtor: STA

Študenti Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) so na varčevalne ukrepe pred DZ včeraj opozarjali z javnim branjem Hlapcev Ivana Cankarja. "Tak napad na visoko šolstvo, kot se napoveduje, je nesprejemljiv in je izraz hlapčevstva," ocenjuje študent AGRFT Siniša Gačić. V Liberalni akademiji pa menijo, da vlada uvaja izredno stanje.


Trenutek, ko je ponujena le ena alternativa in to sprejmeš, je po besedah Gačića trenutek hlapčevstva. Ob tem ugotavlja, da je občutljivost do besedila Hlapcev v Sloveniji na visoki ravni, "razumljivost in simboličnost besedila pa na dlani".

Namen javnega branja Hlapcev je, da študenti ne le gledajo in mirno stojijo ob napovedanih varčevalnih ukrepih, ki AGRFT napovedujejo 30-odstotno znižanje sredstev, je pojasnil Gačić. Tak ukrep namreč po njegovih ocenah pod vprašaj postavlja odprtje vrat akademije v oktobru. Vprašljivo namreč je, opozarja, ali se bo oktobra našel denar za plače zaposlenih na AGRFT in posledično za njihovo produkcijo.

Izredni profesor na AGRFT Igor Koršič pa je v izjavi na vprašanje, kaj želijo z javnim branjem Hlapcev doseči, odgovoril, da ne ve. "Če bi bilo to mogoče, bi bilo dobro, če bi lahko koga spravili k pameti, ampak tega ne verjamem," je dejal in branje Cankarjevih Hlapcev obenem ocenil kot imenitno domislico študentov.

Ugotavlja pa, da imajo študenti "verjetno kaj v mislih, s tem, da smo v takih časih, da je hlapčevstvo spet postalo zelo aktualno".

Na ukrepe je v izjavi za javnost opozorila tudi Liberalna akademija (LA), ki meni, da vlada "tako rekoč uvaja izredno stanje". Zaskrbljeni so nad predlogom zakona za uravnoteženje javnih financ, ki ga bo DZ obravnaval po nujnem postopku. "Sloveniji namreč ne grozi samo postopna ukinitev socialne države, ampak tudi praktična ukinitev pravne države," ocenjujejo.

Po njihovem prepričanju zakon, "ki v enem mahu spreminja množico zakonov v nasprotju z ugotovljeno prakso v Evropi, s svojo gostobesednostjo in nemogočo formo prikriva resnični namen predlagateljev". "Ker sedanja koalicija na predčasnih volitvah ni dobila pričakovane dvotretjinske večine, na podlagi katere bi po vzoru madžarske demokrature po mili volji spreminjala ustavo, se je očitno odločila za akt, ki nadomešča spreminjanje ustave," navajajo v LA.

Menijo še, da gre "vladi bolj za uvajanje avtoritarnega tipa vladanja kot za varčevanje".

***
Povezava na besedilo: Ivan Cankar Hlapci


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/studenti-agrft-z-branjem-cankarjevih-hlapcev-proti-napovedanim-varcevalnim-ukrepom