Ljubljanska Drama na mednarodnem festivalu malih scen na Reki

Avtor: STA

S predstavo Oče na službeni poti, ki je bo v režiji Oliverja Frljića odigral beograjski Atelje 212, se bo zvečer na Reki začel 19. mednarodni festival malih scen. Med osmimi gledališči iz petih držav bo tudi ljubljanska Drama, ki bo gostovala s predstavo Ko sem bil mrtev v režiji Diega de Bree.


Ko sem bil mrtev/foto Peter Uhan

Letošnja osrednja tema festivala je problematika v družinah, ki razpadajo zaradi družbenih, političnih, socialnih ali gospodarskih pritiskov, piše na spletni strani festivala.

Frljić se bo poleg režije znanega besedila Abdulaha Sidrana, ki je v Očetu na službeni poti opisal razkroj družine v času stalinističnega totalitarističnega režima, predstavil tudi kot režiser predstave Sovražim resnico zagrebškega Teatra &td. Predstava spremlja usodo neke družine, o političnem in moralnem propadu družbe ter oblikovanju totalitarne države, v kateri je nevarno imeti drugačno mnenje.

Družino lahko opazujemo tudi kot burlesko, kar lahko potrdi De Brea s predstavo o družinskem trikotniku. Ko sem bil mrtev govori o sodobnih družbenih normah in malomeščanskih stališčih v odnosu zakoncev in tašče.

Del festivala bo tudi predstava Moj sin le malo bolj počasi hodi Zagrebškega gledališča mladih v režiji Janusza Kice, Eliahov stol Jugoslovanskega dramskega gledališča iz Beograda v režiji Borisa Liješevića. Na festivalu bo gostovala tudi predstava Prizori z jabolkom v režiji Ivane Sajko in izvedbi festivalskega ansambla Dubrovniških poletnih iger.

Poleg predstav s Hrvaške, iz Slovenije in Srbije si bodo ljubitelji gledališča na Reki lahko do 9. maja ogledali tudi predstavi iz Litve in s Poljske. Znani litovski režiser Oskaras Koršunovas bo na Reki gostoval z Mestnim gledališčem iz Vilniusa in predstavo Na dnu Maksima Gorkega, obetavni poljski režiser Jan Klata pa na festival prihaja s predstavo Komad o materi in domovini v izvedbi Poljskega gledališča iz Vroclava.

V sklopu spremljevalnega programa bodo odprli razstavo gledališke kostumografije, predstavili bodo tudi knjigi s področja teatrologije. Tekmovalni festival bo potekal v Hrvaškem kulturnem domu na reškem Sušaku. Tudi tokrat bodo predstavam sledile živahne razprave.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ljubljanska-drama-na-mednarodnem-festivalu-malih-scen-na-reki