Ob svetovnem dnevu plesa: "Slavimo brezkončno koreografijo življenja!"

Avtor: STA

Mednarodni plesni komite je 29. april razglasil za svetovni dan plesa. Svet ob tem obkroži poslanica vidne plesne osebnosti. Letos jo je spisal belgijski plesalec in koreograf Sidi Larbi Cherkaoui, ki meni, da je ples ena najbolj iskrenih oblik izražanja. "Plešimo zato, da bi našli poštenje, ki ga bomo lahko predali naprej, ga odražali in slavili!"


"Ko ljudje plešemo, pa naj bo to v baletni predstavi, v hip hop bitki, v skrivnostnem performansu sodobnega plesa ali zgolj v diskoteki, se otresemo vseh zavor in med nas se le redko prikrade kakšna laž, le redko si na obraze nadenemo maske. Nenehno se zrcalimo drug v drugem, a kadar plešemo, je najbrž prav trenutek iskrenosti tisto, kar najbolj odražamo," je zapisal avtor svetovne poslanice.

V letu 2012 je vsem zaželel veliko plesa in pripomnil, da nikakor ne bi smeli pozabiti na težave, s katerimi smo se srečevali v minulem letu: "Nasprotno, z njimi bi se morali spopasti ustvarjalno, okoli njih bi morali zaplesati in poiskati način, kako se bomo ukvarjali drug z drugim in s svetom, kako se bomo prepletli z življenjem in postali del njegove brezkončne koreografije."

Slovenski plesalec, koreograf in režiser Henrik Neubauer pa je v nacionalni poslanici 29. april opredelil kot priložnost, ko razmišljamo o pomembnosti plesa za človeštvo ter za boljše razumevanje med ljudmi. "S plesom na najpristnejši način izražamo vso razsežnost človeških čustev. V njem se združuje vse tisto, kar navdihuje človeštvo, kar pričakujemo in si želimo, česar nas je strah, česar ne maramo, pa tudi, kar ljubimo in kar nenehno iščemo. Med temi iskanji je tudi prizadevanje za mir, socialni razvoj in človeške ideale," je zapisal Neubauer.

Ples je svoj praznik dobil leta 1982 na pobudo Mednarodnega plesnega komiteja Mednarodnega gledališkega inštituta (ITI) pri Unescu, avtor prve mednarodne poslanice pa je bil prav Neubauer. Danes ga proslavljajo na vseh petih celinah.

Na sedežu Unesca v Parizu so ga obeležili v sredo, na slovenskih ulicah je v četrtek potekal 3. festival Prešerna Ana, Televizija Slovenija pa bo ob tej priložnosti predvajala prvi del francoskega dokumentarnega filma Ples, balet pariške opere.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ob-svetovnem-dnevu-plesa-slavimo-brezkoncno-koreografijo-zivljenja