SMG bo z Izdajalcem gostovalo na belgijskem festivalu

Avtor: STA

Po uspešnih predstavitvah na finskem festivalu Stage, beograjskem Bitefu in vroclavskem Dialogu bo mednarodna uspešnica Slovenskega mladinskega gledališča (SMG) Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! 4. maja gostovala na bruseljskem festivalu Kunstenfestivaldesarts. Ob odprtju festivala bo doživela belgijsko premiero.


foto Žiga Koritnik

Predstava bo na omenjenem festivalu poleg premierne uprizoritve ponovljena še trikrat, in sicer 5., 6. in 8. maja. Po mnenju organizatorjev predstava v režiji Oliverja Frljića "prinaša nov veter v nekoliko brezvetrna jadra evropskega gledališča", so sporočili iz SMG.

Uspešnico, ki je bila v SMG premierno uprizorjena marca 2010, so hrvaške Novosti označile za "črn politični kabaret, v katerem je veliko oglušujočega streljanja iz ognjenega orožja in vse polno mrtvih - preprosto zato, ker je peščica odrskih junakov ob temi nacionalnosti izgubila živce in pobila vse okoli sebe." Zgodba, umeščena v obdobje razpada Jugoslavije, je "potisnjena občinstvu naravnost pod nos, da bi tako porušila stereotip o svetih žrtvah, padlih za narod in domovino", so še zapisali v Novostih.

Z uprizoritvijo v Bruslju bo predstava Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! že enajstič gostovala na mednarodnih festivalih, obetajo pa se ji še uprizoritve v Montrealu, Braunschweigu in Wiesbadnu.

Letošnji Kunstenfestivaldesarts bo predstavil 31 projektov, poleg uspešnice hrvaškega režiserja Frljića pa ga bosta odprla še Eleanor Bauer in Good Move s predstavo "Tentative Assembly" in The Forsythe Company s predstavo "Sider".

Direktor in umetniški vodja festivala Christophe Slagmuylder je, kot so še sporočili iz SMG, za letošnji program dejal, da je subtilno uravnovešen z uveljavljenimi in še neznanimi umetniki, njihove neposredne in poglobljene stvaritve pa nam pričajo o krhkosti človeškosti. Številna dela bodo po njegovem mnenju osupnila s svojo neposrednostjo, saj umetniki z odra dobesedno nagovarjajo občinstvo v njegovem vsakdanjem okolju.

Kunstenfestivaldesarts, ki bo letos potekal od 4. do 26. maja, v tritedenskem obdobju v 15 bruseljskih gledališčih in umetniških centrih združuje tudi flamske in francoske ustanove ter jih tako vzpodbuja k dialogu, saj je prestolnica edino belgijsko mesto, v katerem živita obe tamkajšnji skupnosti.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/smg-bo-z-izdajalcem-gostovalo-na-belgijskem-festivalu