V Mini teatru predstavili rezultate projekta Lutkarska nomadska akademija 2

Avtor: STA

V Mini teatru so ob zaključku Lutkarske nomadske akademije 2 (Puppet Nomad Academy 2) predstavili rezultate tega enoletnega mednarodnega projekta. Ta je bil namenjen izmenjavi izkušenj in spodbujanju mednarodnega sodelovanja. Zaznamovale so ga številne delavnice lutkarskih mojstrov, pet predstav za otroke in tri postdramske predstave.


Lutkarska nomadska akademija 2 je potekala od 1. maja 2011 do 30. aprila letos pod okriljem Mini teatra in v sodelovanju s partnerji iz Armenije, Belorusije, Belgije, Hrvaške, Češke, Madžarske, Slovaške, Estonije in Srbije. Projekt, ki je bil nadaljevanje prve Lutkarske nomadske akademije, so zaznamovale lutkovne delavnice, ki so potovale po državah sodelujočih mojstrov lutkarstva, cilj projekta pa je bil spodbujanje mobilnosti oseb, ki delujejo na področju kulture, izmenjava izkušenj in privzgajanje ljubezni do lutk, so povedali na včerajšnji novinarski konferenci.

V sklopu projekta se je zvrstilo 23 delavnic, ki so potekale v Ljubljani in na lokacijah partnerjev projekta pod vodstvom priznanih lutkovnih umetnikov iz Srbije, Hrvaške, Slovaške, Češke, Belgije, Madžarske in Slovenije. Na njih je sodelovalo več kot 200 igralcev in 90 otrok. Udeleženci so med drugim iskali govorico telesa, raziskovali mojstrstvo govora in odzivanje na zvok ter predstave likovno razčlenjevali. Cilj delavnic na Hrvaškem in v Belorusiji pa je bil priprava lutkovne predstave.

Projekt je vključeval tudi izvedbo petih novih gledaliških predstav za otroke in mladino na domačih in tujih gledaliških odrih ter tri nove predstave postdramskega programa, ki so jih režiserji z mladimi igralci ustvarjali za večerno sceno.

Plod sodelovanja slovenskih, hrvaških, madžarskih in srbskih umetnikov je predstava z naslovom Na vrtu sebičnega velikana. Slovaški in slovenski ustvarjalci so pripravili Troglavega zmaja in princesko, lutkovno igro Svetlane Makarovič z naslovom Pekarna Mišmaš pa so uprizorili tako na hrvaškem kot prvič tudi na beloruskem odru. Slovenska premiera bo 28. aprila, z njo pa se bo projekt tudi zaključil.

V enem letu se je zvrstilo skupaj kar 70 ponovitev predstav, v Ljubljani pa so gostovale tudi štiri lutkovne igre ustvarjalcev iz Estonije, Češke in Srbije.

Že 1. maja pa se bo začela Lutkovna nomadska akademija 3, ki bo potekala do 30. aprila 2014. Zaradi izjemnega zanimanja se je seznam projektnih aktivnosti, pa tudi sodelujočih držav v primerjavi s preteklimi projekti razširil, so še povedali v Mini teatru.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mini-teatru-predstavili-rezultate-projekta-lutkarska-nomadska-akademija-2