Matija Ferlin v plesnem solu o življenju in poeziji Srečka Kosovela

Avtor: STA

V Stari mestni elektrarni bo drevi ob 20. uri slovenska premiera solo plesne predstave hrvaškega performerja in koreografa Matije Ferlina z naslovom Sad sam Lucky. Puljski umetnik se je s tretjim plesnim solom v romantično - konceptualni seriji predstav Sad sam posvetil kompleksnosti in brezčasnosti poezije slovenskega pesnika Srečka Kosovela.


Foto Nada Žgank

Projekt temelji na izpovedni, globoki in v idejah revolucionarni poeziji avantgardističnega pesnika Srečka Kosovela (1904-1927). Sad sam Lucky je fizičnen in emocionalen odgovor na Kosovelovo ustvarjanje, ki se opira na neusahljivo relevantnost njegovih verzov, njegovo melanholično preroštvo in sentimentalno tragičnost, so zapisali na spletni strani Stare mestne elektrarne.

S plesnim performansom Sad sam Lucky Ferlin nadaljuje konceptualno razmišljanje, vzpostavljeno v nizu predstav serije Sad sam, ki jo je pričel razvijati s performansom Sad sam Now I am v Amsterdamu leta 2004. Sledil je drugi plesni solo z naslovom Sad sam Almost 6 leta 2009, kjer se je umetnik posvetil predvsem raziskavi otroškega uma.

Ferlin je za predstavo Sad sam Lucky prejel Nagrado hrvaškega gledališča za najboljšo koreografsko stvaritev in za najboljšo predstavo v celoti v letu 2010, newyorški časopis Magazine pa ga je leta 2011 razglasil za obetavno avtorsko ime. V svoji karieri je sodeloval s plesno skupino slavne Sashe Waltz in drugimi pomembnimi avtorji sodobnih uprizoritvenih umetnosti, trenutno pa velja za enega najzanimivejših hrvaških koreografov.

Predstava je nastala v produkciji Emanata, za scenografijo pa je poskrbel Mauricio Ferlin. Pri glasbi je sodeloval Luka Prinčič, oblikovalka luči pa je bila Saša Fistrić.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/matija-ferlin-v-plesnem-solu-o-zivljenju-in-poeziji-srecka-kosovela