Festival Transgeneracije 2012 sklenila podelitev nagrad

Avtor: STA, CD

S podelitvijo priznanj najboljšim gledališkim in plesnim skupinam ter avtorjem izdelkov vizualnih umetnosti se je včeraj v Cankarjevem domu sklenil festival sodobnih umetnosti mladih Transgeneracije 2012. Priznanje za najboljšo gledališko predstavo je prejela predstava Perspektive gledališke skupine Lokal Patrionir v produkciji Pionirskega doma.


Perspektive / foto Arhiv Transgeneracije

Obrazložitev: Predstava Perspektive gledališke skupine Lokal Patrionir (člani ekipe so tudi avtorji scenarija za predstavo) se ukvarja s problematiko jeze kot neželene značajske lastnosti, s katero se posameznik poskuša spopasti in jo nadzorovati. Predstava v kombinaciji v živo odigranih prizorov in projiciranih videoposnetkov naniza vrsto realnih in domišljijskih slik iz življenja glavnega junaka od otroštva do zgodnje odraslosti, pri čemer so vsi prizori povezani z nasiljem v afektu; kako nenadzorovani izbruhi jeze junaka zaznamujejo in kakšne so njihove posledice za življenje storilca in njegovih žrtev. Predstavo zaznamuje kvalitetna in povezana igra šestčlanske zasedbe: glavni lik prepričljivo upodobi Voranc Boh, pet deklet pa iskrivo in raznoliko interpretira vrsto stranskih ženskih likov iz različnih obdobij njegovega življenja. Tematika predstave je prepoznavna in aktualna, ustvarjalci pa s prikazovanjem tako resničnega življenja glavnega lika kot idealnih predstav v njegovi glavi po formalni plati ambiciozno in učinkovito spajajo gledališko in video umetnost, obenem pa predstavo vsebinsko razplastijo in pripomorejo k razumevanju posameznika in njegovih napak. Predstava učinkuje kot trdna celota.

Selektorja na področju gledališča sta bila Eva Mahkovic in Matej Bogataj. Priznanje sta podelila še Nataši Homar z Gimnazije Poljane za mentorstvo pri uprizoritvi Sofoklejeve Antigone.

Obrazložitev: Teater klasikov gimnazije Poljane v mentorstvu Nataše Homar več let kontinuirano ustvarja kvalitetne dijaške postavitve antičnih tekstov ali tekstov z antično tematiko. Letošnja uprizoritev Sofoklejeve Antigone je estetska in ambiciozna postavitev zahtevnega klasičnega besedila, ki je učinkovito okrajšano in v številnih vlogah uspešno interpretirano.

Na področju plesa so priznanje za najboljšo predstavo dobile Plesne miniature v produkciji JSKD.

Obrazložitev: Miniature so v letih dokazano eno najboljših plesnih podjetij. Izbrana tema in konciznost izvedbe nam vedno priplešejo plesno predstavo in zgodbo v malem. Večkrat ob gledanju plesnih miniatur pomislim, da ne bi bilo slabo, da bi jih tudi večji, bolj prekaljeni koreografi in izvajalci delali. Odsevajo stališče do sebe in sveta, v katerem se porajajo. Med njimi so pravi mali umetniški biseri. In predvsem odličen nabor mladih plesalcev, koreografov in plesnih mislecev. Ob takih plesalcih lahko mirno zatrdimo, da na mladih svet stoji in da se slovenski plesni sceni obeta pestra kontinutiteta.

Priznanje je po izboru selektorice Jedrt Jež Furlan dobila tudi plesalka Naomi Novak s Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana za vlogo v predstavi Avantgarda.

Obrazložitev: Naomi Novak je odlična, izdelana plesalka. Natančneje: perfromerka.  V predstavi Avantgarda je vidnješa nosilka in izvajalka, med drugim,  se v Avantgardi sprašuje.: »Ali me kdo posluša?!«. Verjamem in upam, da jo bomo še gledali in poslušali. Z gibom, plesom in prezenco, ki jih je udejanila v Avantgardi jo bomo težko spregledali.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/festival-transgeneracije-2012-sklenila-podelitev-nagrad