V prestolnico kulture prihaja Jan Fabre

Avtor: STA

Maribor bo kot Evropska prestolnica kulture (EPK) maja gostil belgijskega multimedijskega umetnika Jana Fabra, ki velja za velikega maga sodobnega gledališča in vizualnih umetnosti. Vrhunec gostovanja enega najbolj inovativnih in mnogostranskih sodobnih avtorjev bo svetovna premiera njegove predstave z naslovom Droge so me obdržale pri življenju.


Jan Fabre / foto Nada Žgank

Fabre že več kot 25 let deluje kot performer, scenograf, koreograf, dramatik in vizualni umetnik. Za njegove odrske nastope je značilno vključevanje performansa, s čemer je pomembno zaznamoval sodobne gledališke prakse.

Po besedah programskega vodje EPK Mitje Čandra je Fabre ena osrednjih osebnosti umetniškega življenja zadnjih desetletij na svetu. "Je vsestranski umetnik, človek, ki se ukvarja s teatrom, likovno umetnostjo, premišljevanjem o umetnosti. Po drugi strani pa gre za umetnika, ki vseskozi raziskuje meje samega medija, same umetnosti, samega izraza," je pojasnil.

V Mariboru se bo Fabre mudil od 4. do 12. maja. Najprej bo v Umetnostni galeriji Maribor postavil razstavo z naslovom Umetnost me je obranila zapora, na kateri bodo predstavljeni videi njegovih performansov. Med drugim bo na ogled performans Virgin/Warrior iz leta 2004, ki ga je izvedel skupaj z Marino Abramović. Razstava bo na ogled do 27. maja.

Fabre bo 7. maja sodeloval pri pogovoru v okviru projekta Dvanajst, ki bo v Maribor v letu EPK pripeljal 12 vodilnih mislecev. Ob tej priložnosti bo pri Založbi KMŠ izšla knjiga njegovih dnevnikov Nočni zapisi.

Svetovna premiera Fabrove predstave Droge so me obdržale pri življenju bo 9. maja v SNG Maribor. V ospredju predstave, v kateri nastopa solo plesalec in koreograf Antony Rizzi, sta paradoksalni svet zasvojenosti in ekstaze ter junak, ki droge potrebuje za zdravljenje nevarne bolezni, hkrati pa se jim predaja tudi drugače.

Jan Fabre, rojen leta 1958 v Antwerpnu, je študiral na inštitutu za umetnost in obrt ter na kraljevi akademiji za likovno umetnost v Antwerpnu. Z odmevnimi razstavami, performansi in gledališkimi spektakli je v drugi polovici 70. in 80. let minulega stoletja vzbudil pozornost mednarodne umetniške scene.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-prestolnico-kulture-prihaja-jan-fabre