V ljubljanski Drami predstava Rdeča o slikarju Marku Rothku

Avtor: STA

V Mali drami bo v petek premiera predstave Rdeča ameriškega dramatika in scenarista Johna Logana v režiji Zvoneta Šedlbauerja. V predstavi je prikazan ustvarjalni odnos med enim najbolj prepoznavnih predstavnikov abstraktnega ekspresionizma Markom Rothkom in njegovim slikarskim asistentom Kenom. Igrata Gregor Baković in Saša Tabaković.


Na fotografiji Saša Tabaković in Gregor Baković / foto Peter Uhan

Šedlbauer je na včerajšnji novinarski predstavitvi dejal, da je predmet uprizoritve dialog slikarja Rothka z njegovim asistentom, ki ga v času največje priljubljenosti umetnik najame za sestavljavca in napenjalca okvirjev in platen velikih formatov, čiščenje čopičev ter za ostale opravke, ki naj bi ustvarjalcu olajševali življenje in delo. Preko njunega odnosa Loganova igra iz leta 2009 odpira vprašanje o menjavi generacij v slikarstvu 20. stoletja ter o dialoški naravi umetniške megalomanije in dvoma.

Dramatik od igralskih interpretov terja rahločutno, a konsistentno psihološko prežo drugače čutečih in nasprotujočih si oseb, dodaja Šedlbauer. Kot je dejala dramaturginja Eva Kraševec, je le igralčeva genialnost ključ do notranjega sveta genialnega ustvarjalca, kot je bil Mark Rothko (1903-1970) - in Bakoviću je ta vloga od vsega začetka študija "pisana na kožo".

Igra je postavljena na konec 50. let minulega stoletja, ko je Rothko po naročilu ustvarjal serijo rdečih platen Seagram, ki naj bi krasila prestižno restavracijo. Kot je pojasnil umetnostni zgodovinar in kritik Tomaž Brejc, je Rothko takrat dosegel svoj prvi nesporni vrh.

"Svoje slike je razumel kot velika duhovna okna," je dejal Brejc. Po njegovih besedah je bil Rothko človek, ki ga je življenje nosilo iz ene skrajnosti v drugo: v določen trenutku je bil patetično in narcisoidno prepričan vase, drugič pa ga je zajedal jobovski dvom.

V ateljeju ga je pri ustvarjanju spremljala klasična glasba, Schubert, Mozart, Bach. Kot je dejala skladateljica Darja Hlavka Godina, je bil izziv ugotavljati, do katere mere naj bo glasba za predstavo dokumentarna in kdaj naj izraža njegovo moderno osebnost. Zato so se odločili za dve ravni glasbe, za klasična dela in sodobno glasbo.

Po besedah scenografa Žarka Vrezca so prostor oblikovali minimalistično, "kar se v času videoprojekcij zdi skoraj avantgardno". Kostume je oblikovala Marta Frelih.

Logan je znan po scenarijih za filmske uspešnice Gladiator (2000) in Poslednji samuraj (2003), podpisuje pa tudi scenarij za novi film o Jamesu Bondu z naslovom "Skyfall", ki letos prihaja v kinematografe. Za scenarije je bil Logan trikrat nominiran za oskarja.

Igro Rdeča so krstno uprizorili v Londonu leta 2010. Potem je požela uspeh na broadwayskih deskah, prejela je šest nagrad tony, tudi za najboljšo igro leta, je še povedala Kraševčeva. Dramo je poslovenila Desa Puc.

Predstava Rdeča je zadnja premiera v letošnji sezoni ljubljanske Drame.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ljubljanski-drami-predstava-rdeca-o-slikarju-marku-rothku