Umetnik Nadj tokrat v CD s predstavo Dolžina 100 igel

Avtor: STA

Vsestranski vojvodinski umetnik Josef Nadj, ki je s svojo poetiko že osvojil slovensko občinstvo, se je tokrat v Ljubljano vrnil s predstavo Dolžina 100 igel. Na odru Linhartove dvorane Cankarjevega doma je nastopil včeraj.


foto Arhiv Regionalni Kreativni atelje Josef Nadj

V predstavi plesalci ustvarjajo v tesno prepletenem sodelovanju z jazz ansamblom, z gibi pa rišejo kot akcijski slikarji. Ustvarijo celo serijo slik, a vse je v nenehnem gibanju in spreminjanju: predmeti, zvoki, podobe, ljudje ... svet, ki se vsak trenutek oblikuje na novo, so o predstavi zapisali v Cankarjevem domu.

Ob Nadju v predstavi nastopajo Eric Fessenmeyer, Döbrei Denes, Ishii Junya, Francia Gyula, Budai Eniko, Kalmar Akos in Gemza Peter. Spremljajo jih glasbeniki Mezei Szilard, ki je tudi avtor glasbe, na violi, Branislav Aksin na trombonu, Kornel Papišta na tubi, Bogdan Ranković na klarinetu in basklarinetu, Markos Albert na violončelu, Ervin Malina na kontrabasu in Ištvan Čik na bobnih.

Josef Nadj se je rodil leta 1957 v Kanjiži v Vojvodini. Študiral je na Akademiji lepih umetnosti v Budimpešti, kjer se je že posvečal gledališki umetnosti. Leta 1980 je v Parizu "odkril" moderni ples in šest let pozneje ustanovil svojo prvo skupino Theatre Jel. Nase je opozoril že s svojo prvo predstavo Pekinška raca, ki je bila prepletena s spomini na domačo vas.

Sledili so številni uspešni projekti, ki so jih pogosto navdihnila velika umetniška imena, kot sta Franz Kafka in Balthus, pozneje pa je občinstvo prepričal tudi s predstavo Filozofi, posvečeno Brunu Schulzu. Danes živi med Orleansom, kjer vodi Centre choregraphique national, in rodno Kanjižo v Vojvodini, kjer je leta 2007 ustanovil Regionalni Kreativni atelje Josef Nadj.

Ljubljansko občinstvo se je z njim nazadnje srečalo lani, ko je njegov projekt Vrane (Les Corbeaux) sklenil 14. festival Mladi levi. V njem sta se skupaj z multiinstrumentalistom Akoshom Szelevenyem vrnila k vojvodinskim koreninam, k naravi in bitju, ob tem pa ju je v ozadju spremljalo slikarsko platno.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/umetnik-nadj-tokrat-v-cd-s-predstavo-dolzina-100-igel